Pippa van het Spierfonds is erbij. FOTO RONALD HAVERMANS
Pippa van het Spierfonds is erbij. FOTO RONALD HAVERMANS Foto: Ronald Havermans

Biljarten voor het goede doel

ZUNDERT - Vrijdagavond 23 augustus gaan omstreeks 20.00 uur de biljartballen rollen voor het goede doel in café Victoria aan de Molenstraat 118 Zundert. De aftrap wordt spontaan en belangeloos gedaan door eredivisiespelers Barry van Beers en Jeffrey van Nijnatten, meervoudig driebandenkampioen van Zundert.

Omdat de beste leermeester aller tijden niet vergeten mag worden is in de gemeente Zundert al vanaf het overlijden van Tony Schrauwen in 2005 gecollecteerd voor spierziekte. Tony vocht bijna drie jaar tegen de beruchte ziekte ALS. Deze Belgische topbiljarter heeft talrijke successen behaald op het groene laken. Hij was een waardig tegenstander van o.a. Raymond Ceulemans, René Vingerhoedt, Emiel Wafflard, Clement van Hassel, Jos Vervest en Ludo Dielis.

Tony werd in Groningen (1969) wereldkampioen ankerkader 47/2. Zijn eerste grote titel boekte Schrauwen in 1959 te Antwerpen. Ongeslagen werd den Tony Belgisch kampioen libre (vrij spel) met een gemiddelde van 166,66, niet slecht! De Zundertenaar Gerrit Jansen, supporter van Louis Havermans, reed met de kasteleinszoon van Den Hoek naar Essen-Wildert om biljartles te halen. Ook Jan Arnouts kwam als 12 jarige met zijn vader naar de Wildert om beter te gaan biljarten. Door de goede resultaten kreeg dit een sneeuwbaleffect. Tony kwam lesgeven in biljartcentrum Den Hoek. Van heinde en verre kwamen biljarters naar Klein Zundert. Op 11 jarige leeftijd kwam Dick Jaspers bij Tony terecht. En het werd nog mooier. De Belg Schrauwen werd mede op advies van Christ van der Smissen bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond in Papendal. De vrouwelijke leerling Therêse Klompenhouwer staat al jaren eenzaam aan de top en maakt in 2019 nog steeds de dienst uit bij de vrouwen.

Het was dan ook bijzonder triest dat dit Wilderts biljartfenomeen op 67 jarige leeftijd verloren ging. Van groot belang is dat er geld wordt ingezameld om spierziekten te bestrijden.

Alle relevante informatie vindt u op www.spieractie.nl/actie/fons-havermans.[l]