Vlnr: Keizer Cees Martens, Koning Kees Daemen, Burgemeester Joyce Vermue met oorkonde en Hoofdman Frank Pellens. FOTO ROB VAN DER HEIJDEN
Vlnr: Keizer Cees Martens, Koning Kees Daemen, Burgemeester Joyce Vermue met oorkonde en Hoofdman Frank Pellens. FOTO ROB VAN DER HEIJDEN Rob van der Heijden

Nieuwe Overdeken Gilde Sint Joris Rijsbergen

RIJSBERGEN - De burgemeester van de gemeente, waar gilde Sint Joris Rijsbergen gevestigd is, heeft de functie van Overdeken van het gilde. Sinds de heroprichting 10 juni 1707 heeft de burgemeester deze functie vervuld.

De Overdeken is door de eeuwen heen altijd sterk betrokken geweest bij gilde Sint Joris. Het verzoek tot heroprichting aan de Domeinraad in 1707 is namelijk gedaan door Embrecht Aert Reijns en Cornelis Floren twee schepenen c.q. quartiermeesters van de gemeente Rijsbergen.

Opvolgster

Na de benoeming van mevr. Joyce Vermue als opvolgster van mevr. Leny Poppe-de Looff heeft het gilde haar uitgenodigd. Op donderdag 15 augustus hebben wij haar ontvangen in ons gildelokaal. Na de inhuldiging als burgemeester van de gemeente Zundert, waarbij onze vendelier Jacques van Steen een vendelhulde heeft gebracht, was dit de tweede kennismaking met gilde Sint Joris.

Bij deze gelegenheid heeft hoofdman Frank Pellens haar verwelkomt en algemene informatie over het gilde verteld. Om een goede indruk van de historische en culturele waarde van het gilde te krijgen is de geschiedenis van het gilde globaal door keizer Cees Martens toegelicht. Ook de aanwezige gildebroeders en -zuster hebben hier hun bijdrage aan geleverd.

Ondertekenen oorkonde

Vervolgens heeft de hoofdman mevr. Joyce Vermue gevraagd of zij de functie Overdeken van gilde Sint Joris wilde accepteren. Hierop was het antwoord volmondig ja. Hierna is een oorkonde ondertekend door de nieuwe Overdeken, de Hoofdman, de Koning en de Keizer. Het bezoek zou niet afgerond zijn als de nieuwe Overdeken niet ook geschoten zou hebben met de grote kruisboog. Dus enthousiast werd een boog opgespannen en werd er geschoten en niet zonder resultaat want als men de eerste keer een vier en een vijf schiet heeft men talent.

Gilde Sint Joris heeft na Leny Poppe-de Looff, die wij hier nogmaals bedanken voor haar periode als Overdeken, weer een goede betrokken Overdeken.[l]