Fietsen op de warme zondagochtend. FOTO EDDY HEIJNEN
Fietsen op de warme zondagochtend. FOTO EDDY HEIJNEN Eddy Heijnen

Trappistentrappers in topvorm

WERNHOUT - Onder het fietsen was een beetje wind lekker verkoelend en dan merkte je niet zoveel van de hitte. Pas als je was gestopt brak het zweet je uit, maar dan zaten de meesten al achter een weldadig koud biertje op het terras.

Het moest er blijkbaar een keer van komen en afgelopen zondag was het zover, de A groep kwam thuis met een gemiddelde boven de 40 km per uur. Een prima groep van 19 man, mooie wegen richting Willemstad en heerlijk fietsweer, de condities waren ideaal. Slechts één keer oponthoud, de trein vanuit Zevenbergen moesten ze voor laten gaan. Die ene renner die deze gelegenheid benutte voor een sanitaire stop moest dit bekopen met een serieuze achtervolging. Naarmate de rit vorderde kwam de magische grens in zicht, voor sommigen een reden om een tandje bij te steken en voor anderen om nog wat dieper in de beugels te gaan om in het wiel te blijven. Al verdiende de eindsprint geen schoonheidsprijs, de mannen waren wèl trots op hun geleverde prestatie. Het is beslist niet de doelstelling van onze vereniging maar 112 km met 40,3 gemiddeld is wel heel knap. Dan moet je wel een héle goeie fiets hebben.

De B groep reed met een man of 14 een 100 km lange rit richting de Antwerpse haven. De kasseien bij Stabroek leverden een lekke band op die in de volgbus gelukkig snel gewisseld kon worden. Een mooie rit die ondanks de warmte en het straffe tempo toch goed te doen was.

De C groep was het grootst deze zondag. Met 28 man verdeeld in twee groepen reden zij een 103 km lange rit en bleven daarbij dicht bij huis, tussen Breda en Kalmthout. Om uiteenlopende redenen waren er nogal wat B renners mee en dat zag je terug in het tempo. Het was afzien geblazen, merkbaar aan het snel wisselen van koppositie en op het laatst waren diverse renners dan ook aan het eind van hun latijn. Veel draaien en keren over soms wat smallere wegen, maar wel een leuke rit.

Koninginnenrit
Een 18 renners tellende combinatie van D en E groep ging de Koninginnenrit alvast eens verkennen. Deze rit, waarmee het wegseizoen wordt afgesloten, staat voor 29 september op het programma. Laat ze nou net afgelopen zondag hebben uitgekozen om onderhoud te plegen aan de brug over het kanaal in St Job! Gelukkig bleef de omleiding beperkt tot enkele kilometers. Op zich geen probleem, de 68 km lange Koninginnenrit werd toch al met een extra lus aangepast om niet al te vroeg weer bij van T te zijn dus die paar omleidingskilometers konden er ook nog wel bij. De rit kwam nu op ruim 83 km met slechts één lekke band te melden. Het GPX bestand van deze rit is op het forum te vinden, graag in je navigatie zetten zodat eind september in elke groep voldoende deelnemers de rit kennen.

Programma
Al jaren rijden we op bloemencorsozondag het bekende van Boxel rondje want dat was prima te doen vanuit Stuivezand. Vanuit Wernhout is het echter een ander verhaal, in verband met de verkeersdrukte helemaal niet zo handig zelfs. Daarom is besloten om met bloemencorso, zondag 1 september, de winterronde te rijden zonder de lus over Moerstraten. Dus bij de Wouwse Tol meteen richting Wouw. In één of meerdere groepen mocht het nodig zijn. De volgbus blijft in ieder geval achter de laatste groep en we vertrekken om 8.00 uur bij café van T in Wernhout. [l]