Affichebeeld van Brouwerskind. FOTO STUDIO MIETERS
Affichebeeld van Brouwerskind. FOTO STUDIO MIETERS STUDIO MIETERS

'Brouwerskind' zoekt publieksbegeleiders

BREDA - Op vrijdag 6 september gaat Brouwerskind in première, de voorstelling van Anouk van den Berg en Peter Dictus over de voormalige Drie Hoefijzers Brouwerij in Breda. Daarvoor is de organisatie nog op zoek naar extra 'handjes', vrijwilligers die willen meewerken bij de publieksbegeleiding. Zij kunnen zich melden bij de productieleiding van Brouwerskind, via josvanaert@gmail.com.

De 83-jarige Frans Smits Van Waesberghe was voorbestemd om de leiding over te nemen van de vroegere bierbrouwerij De Drie Hoefijzers in Breda. Maar de kroonprins zou de troon van dit iconische familiebedrijf nooit bestijgen. Zijn verhaal is de basis voor een koningsdrama in zakformaat.

Tegelijkertijd verhaalt Brouwerskind over andere banden met de brouwerij, zoals het eeuwenoude verbond met de stad Breda, de bijzondere, emotionele betekenis van bier en natuurlijk de verbinding met de vele honderden mensen die vaak hun leven aan de brouwerij hebben gewijd.

Als voorbereiding op Brouwerskind spraken regisseur Anouk van den Berg en schrijver-producent Peter Dictus met oud-medewerkers, leden van de familie Smits Van Waesberghe en diverse, andere betrokkenen bij de Bredase brouwerij. Ook het Breda’s Mannenkoor, in 1865 opgericht door de familie Smits, werd bij het project betrokken. Uiteindelijk ontstond een voorstelling die leunt op de wetten en technieken van een modern hoorspel. Het publiek maakt straks een theatrale wandeling door het monumentale hoofdkantoor. Elke bezochte ruimte heeft een eigen aflevering die, in eendere volgorde, uiteindelijk samen het hele verhaal vertellen.

Aan Brouwerskind wordt meegewerkt door enkele tientallen (stem)spelers uit Breda en omgeving.

Speeldata 6-7-8, 14-15, 20-21-22 september; aanvang 20.00 uur; plaats van samenkomst Brouwcafé Frontaal, Liniestraat 31, Breda. Kaartverkoop via www.degisting.nl of www.bureaupees.nl. [l]