Verdacht, vals en echt: de oudste oorkonden van Zundert, Rijsbergen en Wernhout

ZUNDERT - Wie de geschiedenis van Noord-Brabant bestudeert, kan niet zonder de uitgave van de oudste teksten in het Oorkondenboek van Noord-Brabant. In 2000 is deel II van het Oorkondenboek gepubliceerd met daarin de oorkonden van het Land van Breda en Bergen op Zoom van het jaar 709 tot 1312.

Het uitgeven van oorkonden is een gespecialiseerd werk. Door grondige analyse van de teksten en door paleografisch en diplomatisch onderzoek zijn een aantal vervalsingen aan het licht gekomen. Ook de oudste oorkonden van Zundert, Rijsbergen en Wernhout vormen een interessante casus om het kritisch onderzoek naar echte en valse middeleeuwse stukken te illustreren. Tijdens de lezing wordt dieper ingegaan op deze stukken en worden ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van het uitgeven van historische teksten belicht.

Lezing door dr. G. Van Synghel, senior-onderzoeker van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis te Amsterdam (KNAW), op dinsdag10 september 2019.

Dit is een lezing in het kader van het project Van der Hoeven 20-20 die wordt georganiseerd door Heemkunde Kring de Drie Heerlijkheden en de Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout. De lezing vindt plaats in zaal Victoria, Molenstraat 118,Zundert (tel. 076-597 2388) en deze begint om 19.30 uur, de zaal is vanaf 19.00 uur al open.[l]