Prachtige overwinningen duiven Leon Kools en Cor van den Broek

ZUNDERT - De ‘duivenjubel’ klonk afgelopen zaterdag op twee duivenhokken in Achtmaal. Cor van den Broek won de jonge duivenvlucht vanuit Lorris en Leon Kools de late mand vlucht waarvoor de duiven gelost werden in Peronne. Het leek stralend duivenweer maar het duurde nog best lang voor de prijzen verdeeld waren.

Ook in de opvolgende spelverbanden waren deze duivenmelkers succesvol. Leon won in eigen vereniging, de regio Zundert en in W&O. Voor Cor was er de hoofdprijs in de eigen vereniging, regio Zundert, in W&O en in rayon 2.

Lorris jonge duiven

De winnende duivin zat op eieren van 12 dagen en is een kweekproduct van de kwekers die bij Cor zitten en die afkomstig zijn van Rinus Verpalen (John Roks Zegge soort) x duivin van Cor Van Den Broek gekweekt uit Schaly x Bieke ras Johan Huijbregts.

Ze kwam als een bliksemschicht uit de lucht waarvan ook Rinus getuige was. Met zes minuten daarachter de tweede duif (2e prijs), die komt uit soort Johan Huijbregts x duivin Rinus Verpalen, werd het een prachtige duivenmiddag voor allen die duiven zaten te letten bij Cor.

Van de 17 gezette duiven had Cor er 9 op de uitslag en in de top 10 (428 duiven) zien we hem ook nog op de 8e plaats en de winnende duif kwam over de 423,8 km tot een snelheid van 1498,4 meter per minuut. Dré Gommers had er ook 3 bij de eerste 10, hij won de prijzen 4, 9 en 10. Adwin Huijbregts werd 4e en 7e, Piet Antens 5e en Leon Kools maakt met de 6e prijs de top 10 compleet.

Peronne late mand

De snelste duif van het 966 duiven tellende regio peloton viel om 10 over 11, na om 9.00 uur gelost te zijn, in de Helstraat op de klep bij Leon Kools. Deze supersnelle jonge duivin is dit jaar gekweekt uit het soort van Van Gastel en van Stef Bals. Ze had al meerdere prijzen gewonnen bij de jonge duiven en was door haar baas ingekorfd voor de vlucht vanuit Peronne. Ze zat met haar jong van 7 dagen achter een plankje in de gang van het hok en dit stimuleerde haar om als een pijl naar huis te vliegen. De 203, 8 km vloog ze een snelheid van bijna 1565 meter per minuut. Cees Foesenek had het goed gezien, hij pakte zijn 1e getekende voorop wat goed was voor de 2e prijs. In de top 20 had Cees ook nog de prijzen 8 en 13. De 3e trede van het erepodium was voor Fer Dictus. Ook hij kreeg zijn 1e getekende voorop. Met ook nog de prijzen 5, 12 en 18 én 14 van de 27 gezette duiven op de uitslag een mooie prestatie.

In de top 20 zien we verder: Mark Oostvogels 4e, Bart en Paula 6e, Piet Vermonden 7e, Cees van Aert 9e, Cor van den Broek 10e en 20e, Piet Antens 11e, André Smits 14e, Herman Dictus 15e, Kees Kools 16e, (1e getekende), Jac van Sprundel 17e en Cees en Annie Bastiaansen maken met de 19e prijs de top 20 compleet.[l]