Een mooie spinnenweb. FOTO BRABANTS LANDSCHAP BART PÖRZGEN
Een mooie spinnenweb. FOTO BRABANTS LANDSCHAP BART PÖRZGEN Brabants Landschap Bart Pörzgen

Excursie en film in Pannenhoef

RIJSBERGEN - In september merk je dat de herfst eraan komt. De eerste bladeren beginnen te verkleuren. Het aantal spinnen is nu het grootst. Ze maken enorme webben die er prachtig uitzien als ze bedekt zijn met een laagje dauw. Nu de dagen korter worden maken veel vogels zich klaar om naar warmere streken te vliegen.

Voor de trek weten veel vogels in korte tijd een flinke vetreserve op te bouwen. Dat vet is nodig als brandstof voor de lange vliegreis. De vogels komen bij elkaar om in een groep de grote reis te maken. Maar er zijn ook vogels uit het noorden die hier komen overwinteren, zoals veel eenden, ganzen en de roodborst. De gidsen zullen tijdens de excursie meer over de vogels en insecten vertellen.

Zondag geopend
Van april tot en met oktober is iedere 3e zondagmiddag van de maand de Zwarte Schuur in de Pannenhoef open. De expositie in de Zwarte Schuur is op 15 september te bezoeken van 12.30 tot 16.30 uur. Proef het ambachtelijk gebakken brood, neem een kijkje bij de oven in het bakhuis, bekijk de natuurfilm en ontdek met de kinderen het avonturenpad.

Om 13.30 uur vertrekt vanaf de Zwarte Schuur de excursie door de Lokker. Omdat we buiten de gebaande paden lopen worden dichte schoenen en lange broek geadviseerd.

Meer info: www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/infocentra/buitenlokaal-de-zwarte-schuur [l]