Verrassend begin van de schaakcompetitie

ZUNDERT - Nadat de praalwagen 'Vikings' kort na haar victorie tot schroot werd geslagen, was het vorige week de beurt aan de schakers van De Raadsheer om als meedogenloze Noormannen te keer te gaan. De 1e speelronde van de competitie werd gekenmerkt door felle strijd met verrassende uitslagen tot gevolg. Aan strijdlust ontbrak het dus niet op de 16 borden.

De ene zat met de kop tussen de schouders diep vooroverbogen met zijn neus op het bord, een ander zat zenuwachtig over zijn voorhoofd te wrijven en weer een ander zat zo stijf achter het bord alsof het leek of hij ingevroren was. Zo laat iedereen wel iets raars zien tijdens zijn schaakpartij.

In groep 1 werd de comeback van vader en zoon Van Dijk uit Breda, John en Tycho, met gespannen verwachtingen begroet. Ze maakten allebei meteen duidelijk wat hun ambities zijn. John won van Willem de Kort en Tycho van Erik Roks. De oudere broer van Erik, Rene, begon beter aan het seizoen. De nieuwkomer in groep 1 speelde een zwaar bevochten maar zeer verdienstelijke remise tegen Richard Pijl. Iedereen verwacht niets anders dan dat huidig clubkampioen Hans van der Linden elke tegenstander eventjes van het bord slaat maar zo verging het hem deze keer toch niet. Hij moest het punt delen met de geconcentreerd spelende Adrie van Opdorp.

In groep 2 ging het er nog wat harder aan toe. De twee favorieten voor promotie kregen er meteen in hun eerste partij al genadig van langs. Zowel Jan Vriends als Adrie Domen verloren hun openingswedstrijd, resp. van Ron Been en Rick Mertens. Ze hadden er zwaar de pee in, wat denk je. Maar waar de ene huilt, lacht de ander. Been banjerde na zijn overwinning door de speelzaal alsof hij heel de wereld aan kon en de jeugdige Mertens genoot met fel fonkelende ogen en een bescheiden glimlach intens van zijn volle punt. Mertens is jong en gedreven, die wil maar één ding en dat is omhoog! Het begin is in elk geval gemaakt, Rick. Hoeveel jaren ze in den lande gestudeerd heeft, zou ik op moeten zoeken, maar jeugdvoorzitter Inge Oostvogels doet na een ellenlange afwezigheid weer mee met de competitie. En dat is een mooie zaak, een hele mooie zaak. Dat ze goed kan schaken, dat wisten we. Mark Schraets kon bedenken wat hij wou maar Oostvogels kende geen medelijden. Woman Power, ook bij De Raadsheer verkrijgbaar!

Groep 3, niemand speelt zo gedreven als groep 3. Niemand is zo gemotiveerd als de spelers van groep 3. De groep bestaat uit een dodelijke mix van trotse mannen, naar succes hunkerende vrouwen en niets ontziende jeugdspelers die het lak hebben aan de oudere garde. Als je gehard in het leven wil worden dan moet je bij De Raadsheer in groep 3 komen spelen. Teenager Jan de Kort, zoon van de in groep 1 spelende Willem, maakte korte metten met Bernadette Egeric. 'Detje' wordt ze liefkozend genoemd. Maar nu even niet, moet De Kort gedacht hebben. De andere teenager, Lars van Opstal, kon natuurlijk niet achterblijven. Hij schoof Arno van den Hoogen van het bord af. Jammer dat de 3e jeugdspeler in groep 3, Martyn Vermeeren, zijn debuut in de seniorencompetitie niet kon verzilveren. Hij verloor van Rene Verheijen maar hij heeft genoeg kwaliteit om groep 3 nog meer op zijn kop te gaan zetten dan we gewend zijn. Succes bij de senioren Martijn.[l]