Gezellig samen lezen. FOTO VOORLEESEXPRESS
Gezellig samen lezen. FOTO VOORLEESEXPRESS VoorleesExpress

Week van de Alfabetisering

ZUNDERT - Van 9 september tot en met 15 september is het de Week van de Alfabetisering, waarin overal in het land aandacht wordt gevraagd voor geletterdheid. Ook vanuit welzijnsorganisatie Surplus Welzijn is hier aandacht voor, bijvoorbeeld via het programma VoorleesExpress, dat dit jaar gestart is.

In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en met de computer werken. Hierdoor ondervinden zij dagelijks hinder bij zaken als formulieren invullen, straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer, begrijpen van informatie over gezondheid en zorg, het regelen van financiële zaken, maar ook voorlezen aan (klein)kinderen.

Tijdens de Week van de Alfabetisering zetten zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties zich in voor een samenleving waarin ruimte is voor een leven lang ontwikkelen. Ook welzijnsorganisatie Surplus zet zich hiervoor in.

VoorleesExpress

Zo is Surplus uitvoerder van het landelijke initiatief VoorleesExpress, dat sinds 2019 ook in Zundert is gestart. De VoorleesExpress richt zich op jonge kinderen die opgroeien in een taalarme omgeving. Een half jaar lang komt er een getrainde vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen. Samen met de ouders wordt bekeken hoe taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Wethouder Twan Zopfi gaf begin van dit jaar hiervoor het feestelijke startsein, samen met de deelnemende kinderen, vrijwilligers en verschillende samenwerkingspartners.

De VoorleesExpress sleepte al eens de hoofdprijs van de Nationale Alfabetiseringsprijzen in de wacht. “De VoorleesExpress is een toonbeeld van zuivere, belangeloze inzet voor die mensen die taalondersteuning het hardste nodig hebben”, aldus het toenmalige juryrapport. Inmiddels zijn er meer dan driehonderd locaties in Nederland die de VoorleesExpress uitvoeren en wordt daarmee grootschalig en laagdrempelig ingezet om deze kinderen én hun ouders taalrijker te maken.

Stap in en doe mee!

De VoorleesExpress in Zundert is nog op zoek naar vrijwilligers die bij de gezinnen thuis willen voorlezen. Bij interesse, neem contact op met Nicole van Gennip via 06-20508530 of mail naar zundert@voorleesexpress.nl [l]