Wie geschminkt wil worden, moet eventjes geduld hebben. FOTO CHARLES LUIJTEN
Wie geschminkt wil worden, moet eventjes geduld hebben. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Lujten

Achtmaal zet de bloemetjes gezellig buiten

ACHTMAAL - Achtmaal was zondag weer toe aan haar jaarlijkse Dorpsfeest. Het grensdorp, ook wel aangeduid als de Gouwe Stad, trilde bij momenten op haar grondvesten Het was de 42ste keer dat het evenement werd gehouden.

DOOR CHARLES LUIJTEN

De omslag van het weer na het Zundertse corso maakt dat verschillende leden van het organiserende comité in de aanloop naar het Dorpsfeest Achtmaal toch wel een beetje in hun piepzak zitten.

Begrijpelijk. Het valt deze zondag gelukkig echter reuze mee. Achtmaal blijft het hemelwater bespaard, zelfs het zonnetje laat zich zien. 'Wanneer het weer meezit, is de dag al half geslaagd ', wordt niet voor niets vaak gezegd.

Saamhorigheid

De feestelijkheden spelen zich af op de diverse locaties in het hartje van het dorp. De haan op de toren van de St. Corneliuskathedraal fungeert als spreekwoordelijke uitkijkpost om alles in de gaten te kunnen houden. Onze kukeleku daarboven is alleen maar getuige van veel plezier, want plezant is het zeker in Achtmaal.

'Plezant is het zeker in Achtmaal'

De nog niet zolang geleden aangetreden burgemeester Joyce Vermue ziet bevestigd dat in het dorp waar ze woont gesproken kan worden van echte saamhorigheid. De neuzen staan er meestal dezelfde kant uit. De ligging van het dorp zal er beslist mee te maken hebben.

Uitverkocht

Dat is ook de opvatting van Mariëtte Oostvogels die de kraam van de KBO bezet. Om 14.30 uur al kan ze melden dat alles is uitverkocht.

Naast de kraam wordt geprobeerd met een jeu de boulesbal een ei te raken. "Op deze manier proberen we onze kas wat te spekken", zegt Mariëtte. Haar buren, de Actieve Vrouwen Achtmaal (AVA), doen dat middels het rad van avontuur. Ze zijn in opperbeste stemming, want het verloopt naar wens. Vlak ernaast hangen foto's met daarop diverse fruitsoorten afgebeeld. Er is een heuse wedstrijd aan verbonden. Welk plaatje is het mooist?

'Gif niks, ons moeder heet un wasmesjien'

Kinderen draaien rondjes in de carrousel, hangen aan het elastiek om alle capriolen uit te halen en de kleinsten vermaken zich in de zandberg.

"Gif niks, ons moeder heet un wasmesjien", zegt Lucas die zich heeft laten schminken en van onder tot boven onder het mulle zand zit.

Brommers

Aan de overkant is er gezellige muzikale herrie van Double W uit het Belgische Wuustwezel. Achter de bekkens zit de vrouwelijk muzikant Wieske die haar drumstel bijna in tweeën slaat. De met bier of andere drankjes gevulde glazen dansen ervan op de tafels van het terras De Toekomst, alwaar geen stoel onbezet blijft.

'Op deze manier proberen we onze kas wat te spekken'

Berijders van legendarische brommers arriveren na een rit in het Achtmaalse buitengebied op het Gouwe Plein. We nemen een kijkje en herkennen onder andere de Kreidler, Puch, Magneet, Zündapp en andere bromfietsmerken.

Verademing

De rust in het Gouwe Hart even later is een verademing. Even uit het rumoer en in alle rust kijken naar de door André van de Kloot gemaakte foto's van zijn dorp.

Of het Dorpsfeest Achtmaal ook daadwerkelijk het aangegeven tijdstip van 17.00 uur is afgesloten weten we niet.

Mocht dat niet het geval zijn, dan is dat voor Achtmaalse begrippen niet eens zo vreemd.[l]

Dorpsfeest Achtmaal

Dorpsfeest Achtmaal beleefde dit jaar zijn 42ste editie. Surf voor meer foto's naar www.internetbode.nl

Wieske van Double D steelt de show in Achtmaal. FOTO CHARLES LUIJTEN