De eerste oehoe wordt losgelaten om kennis te kunnen maken met de nieuwe leefomgeving in VRC Zundert. FOTO CHRIS VAN GURP
De eerste oehoe wordt losgelaten om kennis te kunnen maken met de nieuwe leefomgeving in VRC Zundert. FOTO CHRIS VAN GURP Foto: Chris van Gurp

'Tamme' oehoes vinden onderdak bij VRC Zundert

KLEIN ZUNDERT - Het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) Zundert heeft zaterdag officieel een splinternieuw onderkomen voor oehoes in gebruik genomen. Het bestaat uit een prachtige natuurlijke rotswand in een vliegkooi van zo'n 100 m2. Dankzij het legaat van een groot liefhebber van de oehoe werd de bouw van het onderkomen mogelijk.

DOOR HELEEN VERBURG

De oehoe is de grootste uilensoort die we in Nederland kennen. "De vogel heeft een spanwijdte van één tot anderhalve meter", aldus Diwi Zagers-Nieboer, beheerder dierverzorging en educatie. "Tot voor kort waren er in ons land maar drie broedparen bekend, maar inmiddels staat de teller op 22 koppels. Dat is wellicht mede veroorzaakt door ontsnapte of losgelaten oehoes De oehoe is namelijk een vogel die zich relatief gemakkelijk voortplant".

Territoriaal

In het wild heeft een oehoe, die sterk territoriaal is, een eigen leefgebied van enkele vierkante kilometers. Op het eerste gezicht is het niet gemakkelijk om een mannetje van een vrouwtje te onderscheiden, maar... "De vrouwtjes zijn als regel een stukje groter en dominanter dan de mannetjes en ze leggen eieren. Dus zo komen we er vaak achter wat het geslacht van een oehoe is", aldus Diwi. "Maar het is ook mogelijk om DNA-onderzoek op een veer te doen om het geslacht te bepalen". Als een oehoe door verblijf bij particulieren zijn natuurlijke gedrag als roofvogel voor een groot deel kwijt is geraakt, kan hij vrijwel niet meer in het wild overleven. En als zo'n oehoe dan gevonden wordt, vangt het VRC Zundert zo'n dier op. Inmiddels zijn het er ruim twintig.

Nieuw onderkomen

"We hopen dat er zes oehoes in het nieuwe verblijf kunnen gaan leven". Aan het woord is Charles Brosens, oprichter van het VRC Zundert. "Het was de wens van Jan Klomp, degene met wiens legaat we het verblijf konden bouwen, om een natuurlijke rotsformatie in de kooi te bouwen. En dan moesten de oehoes middels kijkgaten te zien zijn zodat bezoekers de vogels kunnen bekijken en fotograferen zonder dat de dieren gestoord worden".

'Verzorgers kunnen niet zomaar in verblijf oehoes komen'

Het was niet gemakkelijk om een goede bouwer voor de rotswand te vinden. Uiteindelijk is een kunstenaarscollectief gevonden die ook dergelijke rotswanden voor dierentuinen maakt. Het ontwerp van de rotswand is in handen van corsowagenontwerper Yuri Dils.

Opening

Het nieuwe verblijf is afgelopen zaterdag door Yuri geopend door de eerste oehoe uit zijn transportbox in de kooi los te laten. De vogel vloog gelijk weg en koos een strategisch punt om zijn nieuwe leefomgeving te verkennen. De verzorgers kunnen en mogen niet zomaar in een verblijf van de oehoes komen. Het dier kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn en je met zijn scherpe klauwen en snavel flink verwonden. En dat is dus precies wat regelmatig gebeurt bij particulieren die een oehoe houden. En als het dan eenmaal gebeurd is, dan willen ze van het dier af. "Eigenlijk zou de overheid het houden van oehoes door particulieren moeten verbieden", is de mening van Brosens. "Want als zo'n 'tamme' oehoe los wordt gelaten of ontsnapt en hij moet zelf op zoek naar voedsel, dan heb je kans dat het dier mensen gaat aanvallen. Die gaven hem in het verleden immers te eten. En dan is Leiden dus in last en spreken we over een 'terror-oehoe'. Maar het beest kan er niets aan doen, het is verpest door de mens".

Bedrijfsvoering

Het VRC Zundert heeft geen inkomsten van zichzelf. Het doel is vogels en kleine wilde zoogdieren tijdelijk opvang en verzorging te bieden tot het moment dat ze weer in het wild los gelaten kunnen worden. En dat kost veel geld. Het centrum is om de kosten te dekken daarom afhankelijk van gulle gevers, donateuracties en legaten. Het heeft de ANBI-status waardoor het een erkend goed doel is en giften fiscaal aftrekbaar zijn.[l]