Laatste overwinningen duivenvluchten voor André Smits en Cor v.d. Broek

ZUNDERT - Het laatste weekend van de duivenvluchten is voorbij. De kampioenschappen zijn opgemaakt (komen we volgende week op terug) en iedere duivenmelker kan zelf ook de balans opmaken. Voor sommigen stopt het seizoen te vroeg maar de meesten zijn blij dat het voorbij is. Het was immers geen gemakkelijk seizoen en waar liggen toch de oorzaken van de op de meeste hokken grote verliezen van jonge duiven?

Er stonden nog twee af te werken vluchten op het programma en het werd een stralende duivendag. Cor van de Broek pakte de overwinning op de duivenklassieker vanuit Orleans en de duiven van André en Marian Smits verkeerden nog in topconditie en pakten op de vlucht vanuit Pont Sint Maxence de eerste 5 prijzen.

Orleans

De vroeg jonge doffer, de ‘349’ van Cor van den Broek wist op de late mandvlucht vanuit de meest bekende duivenlosplaats Orleans, 387 Regio Zundert duiven achter zich te laten. Hij zat op een jong van 20 dagen oud wat een sterke motivatie gaf om naar huis te komen. Door de noordoostenwind waren de snelheden niet hoog. De winnaar kwam tot een snelheid van 1144,4 meter per minuut over de ruim 436 km. De jonge doffer is gekweekt uit een koppel gevormd door een doffer van Cor zelf en een duiven van Rinus Verpalen waarvan een aantal goede duiven naar Cor zijn verhuis toen Rinus naar de Willaert verhuisde. Zaterdags komt hij bij Cor de duiven afwachten. Over de kruisingen van de duiven van hemzelf x Rinus is Cor erg succesvol en dit zorgt voor veel wederzijds duivenplezier.

Op het erepodium nog twee duivenliefhebbers die dit seizoen veel prachtige uitslagen gevlogen hebben. 2e werd Leon Kools (6x regiowinst), 3e Dré Gommers met zijn 1e getekende (11x regiowinst).

In de top 10 van de uitslag zien we Cees Braspenning 4e, André Smits 5e, Jack van Sprundel 6e, Leon Kools 7e, André Smits 8e, Dré Gommers 9e en Adrie Verhaard 10e (7 van de 12).

Pont Sint Maxence

Bij de 657 ingekorfde duiven op deze laatste late mandvlucht zaten er 42 van André en Marian Smits. Voor dit duivenkoppel werd het een bijzonder uitslag, passend in de reeks goede uitslagen in het verleden gemaakt door dit hok. Voor hen had het duivenseizoen nog gerust wat langer mogen duren. Zelf noemt André het een mooi slot van een verder voor hen vaak teleurstellend seizoen, de mooie uitslagen van de laatste weken maken echter nog veel goed. Vooral de gekweekte derde ronde jonge duiven deed het bijzonder sterk.

Bij de eerste 20 duiven op de uitslag zien we 10 keer een duif van het hok Smits. De winnende duif (vorige week al goed voor een 3e prijs achter twee hokgenoten) wist de bijna 281 km af te leggen met een snelheid van 1250,6 meter per minuut. In 10 minuten werden ook de volgende prijzen geklokt: 2, 3, 4, 5, 8, 9, 16, 17 en 19. Met 50% prijs en een dergelijke aankomst ook weer een uitslag om in te lijsten. Het was dus nog beter dan vorige week op Morlincourt toen de eerste 3 prijzen voor dit hok waren. De winnende duif is een zus van de ‘220’ die vanuit Niergies de hoofdprijs won. Het duivinnetje is een resultaat van een koppel gevormd uit een doffer van John Roks x Stultjens van Dongen.

In de top 20 zien we verder de namen van: Jack van Sprundel 6e en 13e, Cees Foesenek 7e, Piet Vermonden 10e, 11e en 20e, Jack van Hooijdonk 12e, Dré Gommers 14e (7 van de 12) en Leon Kools 15e en 18e.[l]