Nieuwe bijeenkomst café Brein

ZUNDERT - Volgende week donderdag, 26 september, is het weer de vierde donderdag van de maand en dat betekent dat er op die dag weer een bijeenkomst plaats gaat vinden van Café Brein in Zundert. Die gratis toegankelijke bijeenkomst is die dag opnieuw in Brasserie Proeftijd (v/h De Roskam) aan de Zundertse Molenstraat en begint om 15.00 uur. De bijeenkomst wordt om 17.00 uur afgesloten.

Café Brein is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor personen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en iedereen die daar op welke wijze dan ook bij betrokken is. Zo zijn familieleden, mantelzorgers en alle belangstellenden die zich voor het onderwerp interesseren steeds van harte welkom.

NAH staat voor de gevolgen van een CVA, een hersentumor, een ongeval, Parkinson, MS of een andere aandoening waardoor hersenletsel is ontstaan. Café Brein is een Zundertse Burgerinitiatief dat als zodanig door de Gemeente Zundert wordt ondersteund. Café Brein wil op de eerste plaats een ontmoetingsplek zijn waar naast de ontmoeting ook gezelligheid van belang is. Soms worden er thema's geprogrammeerd om de bezoekers te informeren over NAH en de gevolgen daarvan. Ook vertellen soms bezoekers zelf over hun ervaringen waardoor veel van elkaar geleerd kan worden.

Volgende week donderdag wordt onder de bezoekers van Café Brein geïnventariseerd wat hun ervaringen zijn met de Gemeente Zundert als het gaat over de problemen waar de NAH-clienten tegenaan lopen. Een volgende keer wordt dan hier nader op ingegaan.

Voorstelling over NAH

Maar Café Brein doet meer, zo is men momenteel bezig met de voorbereidingen van een thematische voorstelling over NAH, gemaakt en gespeeld door de Theatergroep Hoofdzaak, die bestaat uit bezoekers van het Nahuis in Tilburg. De vorige voorstelling van deze groep 'Verbinding Verbroken' vormde het begin van het initiatief van Café Brein in Zundert.

De nieuwe voorstelling heeft opnieuw NAH als thema en uitgangspunt. Onder de titel 'Ons maakt ons zo mooi' proberen de speler duidelijk te maken hoe het is om met NAH door het leven te moeten gaan. Dat doen ze door het vertellen en spelen van hun eigen verhaal over miscommunicatie, frustraties, mogelijkheden en onmogelijkheden, onmacht en moed. De voorstelling verhaalt op een verrassende en humoristische wijze over teleurstelling en onbegrip, maar ook over uitdaging, kansen en nieuwe perspectieven.

De voorstelling wordt op vrijdag 18 oktober om 20.00 uur gespeeld in Cultureel Centrum De Schroef in Zundert en is dankzij de ondersteuning van de Gemeente Zundert en de Stichting Kruiswerk Rijsbergen-Zundert gratis toegankelijk.[l]