Mooie ritten dicht bij huis. FOTO EDDY HEIJNEN
Mooie ritten dicht bij huis. FOTO EDDY HEIJNEN Eddy Heijnen

Trappistentrappers hebben wind in de rug

WERNHOUT - Als de avonden korten, het wegseizoen op een eind loopt en er geen uitdagingen meer staan te wachten wordt er vanzelf wat minder getraind. De ambitie om op de weg te fietsen neemt wat af terwijl die voor het veldrijden juist toeneemt.

De Oesterdam hadden ze al een tijdje niet meer gereden met de A groep. Met het mooie weer en gunstige wind was afgelopen zondag een ideale gelegenheid om daar nog eens te fietsen. Net als de andere groepen windop vertrokken en wind in de rug naar huis. In een groepje van 9 man werd deze rit van zo’n 98 km vlekkeloos en in een heel net tempo gereden.

Ondanks de prima omstandigheden telde de B groep 12 leden bij vertrek, bijna net zoveel waren bij de C groep aangesloten. Het werd een 90 km lange rit naar Hoogerheide waarbij elke klim van de Brabantse Wal werd meegenomen. Is het geen eekhoorn die hen voor de wielen loopt dan is het wel een loslopende hond zoals op de kasseien in Woensdrecht, enkele renners moesten flink in de remmen om deze spelbreker te ontwijken. De rit verliep verder perfect totdat bij de bakker in Nieuwmoer een kanariegele Fiat 500 zonder te kijken de weg op reed om dan ook nog meteen linksaf een oprit op te draaien. Dankzij verbluffende rem- en stuurmanskunsten zijn de mannen er gelukkig niet achter hoeven komen wie er bij een aanrijding om zou vallen, de wielrenner of het Fiatje. Eenmaal van de schrik bekomen hebben ze de rit tot een goed eind kunnen brengen.

De B renners die aansluiten bij de C groep zorgen er niet alleen voor dat dit veruit de grootste groep is maar ook het tempo ligt wat hoger dan gebruikelijk, geen probleem zolang iedereen kan volgen. De rituitzetter, eentje met toewijding die daags tevoren de 87 km lange rit ook al verkend had, deed het prima. Hij loodste de 26 renners die in twee groepen waren verdeeld feilloos naar Rilland en weer terug, een mooie rit die zonder problemen verliep en zoals gezegd, stevig doorgereden.

Bij de D/E groep kreeg Angela Roelands haar vuurdoop als rituitzetter. Een hele mooie rit van bijna 80 km waarbij ze niet eens zo ver uit de buurt zijn gegaan. 16 Renners waren getuige van haar debuut en dik tevreden over deze rit. Weer een vaste klant erbij op de lijst van rituitzetters. Eén lekke band, verder prima gefietst.

Alle groepen waren op tijd weer terug om bij het mooie weer nog even te chillen op het terras waar de verschillen trouwens al even groot zijn als bij het fietsen. Want waar de een na enkele Radler 0.0 al zigzaggend naar huis fietst daar weet de goed getrainde renner nog een keurig rechte lijn aan te houden na drie Leffe Blond, bij wijze van spreken natuurlijk.

Programma
Zondag 22 september wordt de laatste reguliere rit van dit wegseizoen gereden, daarna rest ons enkel nog de Koninginnenrit. Aanstaande zondag vertrekken de groepen om 9.00 uur bij café van T in Wernhout en voor de laatste keer dit jaar zijn de rituitzetters en afstanden te vinden op het Trappistentrappers forum.
Zaterdag om 14.00 uur alle liefhebbers van een stevig potje crossen verzamelen bij van T om de veldtoertocht te gaan verkennen.[l]