Vluchtelingen uit Breda op weg naar Antwerpen.
Vluchtelingen uit Breda op weg naar Antwerpen. Archief BHIC

Lezing over de vlucht uit Breda

ZUNDERT - In het kader van 75 jaar bevrijding wordt door Heemkundekring De Drie Heerlijkheden een lezing gehouden over 'De vlucht uit Breda'.

Op 12 mei 1940 moesten alle inwoners van Breda de stad verlaten. Dit omdat verwacht werd dat de stad gebombardeerd zou gaan worden. Het bleek een ware hel te zijn omdat de route via Rijsbergen, Zundert en Wernhout naar België precies de route was waarlangs Franse troepen oprukten naar het noorden. Zodoende kwamen de vluchtelingen terecht in schermutselingen tussen de Franse soldaten en overvliegende Duitse vliegtuigen. Deze gebeurtenis heeft een grote impact gehad in het begin van de Tweede Wereldoorlog, zowel voor de vluchtelingen als voor de bewoners langs de vluchtroute.

Feiten en achtergronden

In de lezing op woensdag 16 oktober gaat Jan Schulten in op de feiten en achtergronden van deze vlucht uit Breda. Jan zal ingaan op het militair belang van Breda in 1940, het verloop van die strijd vanuit een Duitse en Franse invalshoek, de beslissing om de bevolking van Breda te evacueren en de uitvoering daarvan.

Dr. Jan Schulten werd aan de K.M.A. in Breda tot officier opgeleid en studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 1976 tot 1991 was hij docent Strategie en Militaire Geschiedenis aan de K.M.A. Hij publiceert regelmatig over militair-historische onderwerpen.

Locatie: de zaal van Café Neefs, Molenstraat 129, Zundert Aanvang lezing: 20.00 uur maar om 19.30 uur gaat de zaal al open.[l]

Rijsbergen: terugkerende vluchtelingen.