Tal van deelnemers en bezoekers vonden ook dit jaar weer hun weg naar GrootGroenPlus. FOTO ADDO SPRANGERS
Tal van deelnemers en bezoekers vonden ook dit jaar weer hun weg naar GrootGroenPlus. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Aandacht houden voor belang van boomteeltsector'

ZUNDERT - Als het gaat om kennisuitwisseling en netwerken is vakbeurs GrootGroenPlus hét platform voor iedereen die werkzaam is in- en gelieerd is aan de boomkwekerijsector. Niet voor niets wordt het evenement aangeprezen als een 'must be en must see' aan de start van het nieuwe handelsseizoen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat laatste werd afgelopen week nog maar eens overduidelijk bevestigd, want ook dit jaar vonden honderden deelnemers en bezoekers weer hun weg naar GrootGroenPlus. Er viel dan ook genoeg te zien en te beleven. Zo was er deze editie de primeur van een heuse zintuigentuin, speciaal aangelegd voor visueel gehandicapten. Deze tuin maakte duidelijk dat met de reguliere gekweekte producten van deelnemers aan GrootGroenPlus heel goed speciale (zorg)tuinen kunnen worden aangelegd. Hiermee wordt mogelijk weer een nieuwe doelgroep aangeboord.

Zunderts Groen Imago Prijs

Naast nieuwigheden was er uiteraard ruimte voor beproefde succesnummers. Eén ervan is de inmiddels befaamde Road Show, een selectie aan nieuwigheden uit de veldkeuringen, tentoonstellingskeuringen en sterrenkeuringen die de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Vaste prik is eveneens de uitreiking van de jaarlijkse Zunderts Groen Imago Prijs. Dit jaar ging het Rijsbergse bedrijf ESRI Potcultuur met de prijs aan de haal. Naar mening van de Gemeente Zundert slaagde dit bedrijf er met zijn stand op vakbeurs GrootGroenPlus als beste in om de gemeente op de kaart te zetten als aantrekkelijke groene ondernemingsgemeente.

Blikvanger

Het was de zesde keer dat de Gemeente Zundert de prijs uitreikt tijdens de officiële opening van de vakbeurs GrootGroenPlus. De prijs bestaat uit een Kwaliteitscertificaat, een wisselbeker en een trofee. De winnende stand van ESRI Potcultuur kreeg een speciale blikvanger met het opschrift 'Zunderts Groen Imago Prijs', hetgeen de nodige aandacht van de aanwezige internationale pers opleverde. Wethouder Johan de Beer reikte de prijs uit."ESRI Potcultuur is erin geslaagd om met een mooie ruime stand de gemeente Zundert op de kaart te zetten als groene gemeente", concludeerde hij. "De boomteeltsector is van groot economisch belang voor onze gemeente en onze regio. Met de imagoprijs blijven we op de trommels roffelen om aandacht te houden voor het belang van de boomteeltsector".

Kruiseiken

Een ander bijzonder moment tijdens de vakbeurs was de symbolische overdracht van twee zogeheten kruiseiken door Treeport aan de werkgroep Van der Hoeven 20-20. Dat gebeurde via de overhandiging van twee miniatuur kruiseiken die verwijzen naar de 'echte' kruiseiken die in november of december in Zundert worden aangeplant aan oude weg van Antwerpen naar Breda, in 1812 vervangen door de Napoleonsweg. Kruiseiken werden in het hele verre verleden vaak gebruikt als grensaanduiding. Eiken die voorzien werden van een kruis. De twee nieuwe kruiseiken komen te staan op twee plaatsen aan de oorspronkelijke weg van Antwerpen naar Breda. De eerste boom komt te staan aan de zuidkant bij de grensovergang aan de Lentsebaan/Tereik. De tweede aan de noordkant op de overgang van het onverharde naar het verharde deel van de Oude Postbaan. De boom op die plaats markeert daarmee de grens tussen de dorpen Zundert en Rijsbergen. En zo wordt via GrootGroenPlus op lokaal niveau een tastbare verbinding tussen heden en verleden gerealiseerd.