KBO Rijsbergen herdenkt 75-jaar bevrijding

RIJSBERGEN - KBO Rijsbergen brengt in het weekend van 25, 26 en 27 oktober het zeer bijzondere theaterproject 'De weg naar vrijheid'. Oud en jong viert en herdenkt de bevrijding van Rijsbergen die dat weekend precies 75 jaar geleden plaatsvond. KBO-Rijsbergen werkt hiervoor samen met turnvereniging Samen Sterk, Scouting Rijsbergen, basisschool Sint Bavo Rijsbergen KSE in Etten-Leur.

De première op vrijdagmiddag wordt bijgewoond door Joyce Vermue, de burgemeester van Zundert. Uiteraard worden ook de lokale oorlogsveteranen uitgenodigd!

Wat is Maatschappelijke diensttijd?

Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. www.doemeemetmdt.nl

Waarde van vrijheid

Oorlog en bevrijding zijn voor de jongeren van nu steeds meer een ver-van-mijn-bedshow. Dat terwijl vrijheid een kostbaar goed is, dat blijvend op waarde moet worden geschat. Dus vroeg en kreeg koepelorganisatie KBO-Brabant subsidie bij ZonMw om jong en oud rondom dit thema met elkaar te verbinden. De productie wordt in 9 Brabantse gemeenten opgevoerd, 26 keer in totaal, waaronder dus 3 keer in Rijsbergen.

Volop jongeren bereikt

Tegen de verwachting is KBO-Rijsbergen er in geslaagd om volop jongeren te betrekken. Twee van hen spelen zelfs een belangrijke rol als acteur in het stuk. Marit Lemmens (15 jaar) uit Etten-Leur zit in 4 gymnasium op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) en speelt de rol van Anna van Loon. Anna heeft de rol van de dochter die een béétje verliefd wordt op onderduiker Joseph. Deze rol wordt gespeeld door klasgenoot Stijn van Nispen (14).

Marit vertelt enthousiast: ‘Het is hartstikke leuk om mee te doen. We hebben veel plezier en ik vind het heel bijzonder om met mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt hiermee bezig te zijn. Het is belangrijk dat jongeren weten wat er gebeurd is, hier zo in de directe omgeving. Door dit toneelstuk komt dat dichterbij; het wordt tastbaarder.’

Maatschappelijke ervaring

En niet alleen leren jongeren veel over de lokale historie. Toneelspelen doe je écht samen, elk schakeltje in het stuk is even belangrijk. Jongeren leren dus ook samenwerken, afspraken maken, elkaar helpen en elkaar vertrouwen. En natuurlijk leren ze ook de meer voor de hand liggende dingen als (voor een publiek) op het toneel staan, acteren, zingen en dansen en samenwerken met senioren.

Praktisch

Toneelstuk ‘De weg naar vrijheid’ speelt in het weekend van 25, 26 en 27 oktober in de Koutershof, Koutershof 4 in Rijsbergen. De voorstelling duurt ongeveer 5 kwartier.

Kaartjes koopt u via https://www.kbo-brabant.nl/de-weg-naar-vrijheid-in-rijsbergen/.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door ZonMw i.k.v. Maatschappelijke diensttijd jongeren. [l]