Wachten voor overstekende koeien in Ulicoten.
Wachten voor overstekende koeien in Ulicoten. gvg

Trappistentrappers op de boerderij

WERNHOUT - Na twee verregende zondagen hadden we afgelopen zondag ronduit prachtig fietsweer, een klein dreigementje helpt dus wel. Tientallen Trappistentrappers genoten zowel in het bos als op de weg van een uitzonderlijk mooie zondagochtend.

Een prima opkomst zondag. Niet alleen waren er twee groepen voor de Winterronde, de eerste groep vond de omstandigheden zo goed dat werd gekozen voor de XL versie, de Oesterdam. Dit betekende wel dat ze geen volgbus hadden maar dat bleek ook niet nodig. De rit verliep prima, ware het niet dat ze een weg over moesten die vol lag met dikke glibberige Zeeuwse klei. Gelukkig konden alle 20 renners in het zadel blijven maar de opspattende klei was niet te ontwijken, ze zagen er uit als mijnwerkers, vuile mijnwerkers wel te verstaan. De tweede groep telde 18 deelnemers, deze groep reed de gewone Winterronde waarbij twee keer lek werd gereden. Mooi dat zij de volgbus bij hadden. Het lekkere weer zorgde wel voor behoorlijk wat drukte op de wegen en fietspaden. Proefondervindelijk is vastgesteld dat je na een avondje Oktoberfest niet speciaal beter gaat fietsen.

Hoogerheide
In Hoogerheide, waar een flinke groep Trappistentrappers de veldtoertocht reed, werd ronduit goed gefietst. Het parcours lag er prima bij en de route viel wel in de smaak bij de deelnemers. Dat de temperatuur zo zou oplopen hadden velen niet verwacht waardoor er nogal wat deelnemers waren die duidelijk iets te warm waren gekleed, ook dat kost energie en maakt een rit extra zwaar.

Ulicoten
Bij de veldtoertocht in Ulicoten stond de boerderij centraal. Het begon al snel na de start waar een op leeftijd zijnde boerin de koeien de weg liet oversteken naar de wei omdat dat volgens haar nou ook eenmaal moest gebeuren. Die koeien vonden het groeiende groepje wachtende moutainbikers blijkbaar erg interessant, ze bleven je maar aankijken met die mooie grote donkere ogen waar je terstond verliefd op zou worden als ze niet van een koe zouden zijn. De overstekende dames liepen traag, ze waren met velen en de gedwongen pauze was lang. Daarna werd het een hele geslaagde toertocht, onder prachtige weersomstandigheden door de mooie natuur, langs en over boerenerven, over een voederkuil en door een grote stal met luid loeiende koeien, erg leuk gedaan. Het parcours lag er nagenoeg droog bij en het leek alsof je schoon en met droge voeten de finish zou bereiken. In de laatste kilometers echter was er een zandpad waar alle regenwater uit de omgeving zich verzameld leek te hebben in grote plassen waar je niet echt omheen kon. Fiets en kleding toch nog onder het slijk maar heerlijk gefietst. Een tiental clubleden was in Ulicoten aanwezig waarbij sommigen zelfs op de fiets heen en terug reden.

Programma
Zaterdagmiddag om 14.00 uur kun je weer aansluiten bij de groep veldrijders die onze eigen toertocht gaat verkennen. Zondag 20 oktober vertrekt de wegploeg om 9.00 uur bij café van T in Wernhout. Of er in twee groepen wordt gereden en welke afstand er wordt gereden zal die ochtend worden bepaald, dat is afhankelijk van de opkomst en de omstandigheden. De veldrijders kunnen kiezen uit maar liefst vier toertochten in de grensstreek, Beerse, Kapellen, Wouwse Plantage of Meerle. Diegenen die op de fiets gaan vertrekken in ieder geval om 8.30 uur.[l]