Massale drukte bij de viering Rijsbergen vijftig jaar bevrijd in 1994. FOTO ARCHIEF CHARLES LUIJTEN
Massale drukte bij de viering Rijsbergen vijftig jaar bevrijd in 1994. FOTO ARCHIEF CHARLES LUIJTEN Foto: archief Charles Luijten

'Rijsbergens oorlogsdocument mag niet verloren gaan'

RIJSBERGEN - Rijsbergens oorlogsdocument mag niet verloren gaan. Het zijn woorden van Gerard Kuypers, oud-gemeentesecretaris en voorzitter van de Rijsbergse KBO tot een volle Harmoniezaal.

Rijsbergen verkeert in de trans van herdenking bevrijding 1944. Daartoe werd vrijdag in aanloop naar de voorstelling 'Op weg naar de vrijheid ' op 25, 26 en 27. de aanzet gegeven in een volle harmoniezaal. Daar wacht een interessant programma voor de 50- plussers. Dertig jaar geleden begon Charles Luijten aan zijn filmdocumentaire over de oorlogsgebeurtenissen van zijn dorp om die voor later op het celluloid vast te leggen. Ze worden deze middag op het witte doek in beeld gebracht, de zaal volgt ze met intense aandacht.

Eigen verhaal

Verschillende Rijsbergenaren die de oorlogsjaren 1940-1945 hadden meegemaakt doen op de locaties van toen waar het een en het ander gebeurde hun eigen verhaal in deze documentaire. Luijtens filmrol toont op het eind aangenamere beelden. Ze zijn van de festiviteiten rond een eerder gevierd bevrijdingsfeest van Rijsbergen in 1994 waarvan tienduizenden getuige waren. Na de pauze brengt een trio met muziek en zang het publiek in een wat vrolijkere sfeer. De middag wordt afgesloten met een dankwoord van Gerard Kuypers die daarbij benadrukt: "Een geweldig en kostbaar filmdocument dat we te zien hebben gekregen en absoluut niet verloren mag gaan".

Info

De toneelvoorstelling komend weekend in Koutershof is vrijdagmiddag 15.00 uur en zaterdag en zondag 's avonds om 19.00 uur. Toegangskaarten à vijf euro inclusief consumptie zijn telefonisch te bestellen bij Jac van Oers via nummer (076) 5961803) of verkrijgbaar voor aanvang van het stuk aan de zaal.[l]