Dymph en haar voorleeskinderen. FOTO NICOLE VAN GENNIP
Dymph en haar voorleeskinderen. FOTO NICOLE VAN GENNIP Nicole van Gennip

VoorleesExpress Zundert loopt als een trein

ZUNDERT - Sinds een half jaar geleden in Zundert en omstreken de VoorleesExpress actief is, gaat die inmiddels als een trein. Het doel is het voorlezen van kinderen van 4 t/m 6 jaar met een taalachterstand, meestal met niet-Nederlandse ouders. “We zijn hier nog niet lang bezig, maar het loopt steeds beter!” aldus Nicole van Gennip, projectleider van de VoorleesExpress. “Met het nieuwe seizoen hebben we in Zundert en omgeving al 13 vrijwilligers die wekelijks op een vast dagdeel in een gezin gaan voorlezen!“

Dymph Zopfi is een vrijwilliger van het eerste uur. Als ex-onderwijzeres en oma van kleinkinderen is voorlezen haar op het lijf geschreven. Na een tip van haar zoon heeft ze de website www.voorleesexpress.nl opgezocht en meteen gebeld. Nu gaat zij steeds twintig weken lang één keer per week op een vaste middag of avond langs bij een gezin in de buurt. Dymph steekt haar enthousiasme voor het voorleeswerk niet onder stoelen of banken. “Kinderen voorlezen is hartstikke leuk! Je krijgt een erg leuke band met ze. Dan bel ik aan de voordeur en hoor ik heel hard mijn naam roepen, met vier handjes door de brievenbus. En ik merk natuurlijk hoe ze echt vooruit gaan in taalontwikkeling. Naast plezier geeft het ook veel voldoening!”.

Zij leest ongeveer 20 minuten voor. “Dat gaat heel interactief. Daarna doen we dan nog allerlei (taal)spelletjes. Zo prikkel je ook de fantasie van de kinderen. Op de site staan tips wat je allemaal kunt doen. Ik neem zelf leuke boekjes mee. Bij het Pluspunt van Surplus aan het Nonnekenshof in Zundert hebben ze nu speciaal voor de VoorleesExpress een mini-bibliotheek met kinderboeken ingericht. Die boeken kunnen we ook gebruiken”. Dymph merkt dat de ouders heel blij zijn met haar inzet. “”We praten er samen over wat ze zelf doordeweeks kunnen doen, bijvoorbeeld met digitale audio-prentenboeken. En soms help ik henzelf ook een beetje, zoals met het invullen van vragenlijsten”, zegt Dymph. “Want je stimuleert via de kinderen ook de ouders. Je doet het dus ook voor hen. En je leert zelf nog door te vragen naar hun gebruiken en cultuur: hoe is dat dan bij jullie?

Training en begeleiding
Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je begeleid door een coördinator, die gaat met je mee als je de 1e keer het gezin bezoekt en waar je tijdens het traject met al je vragen terecht kunt. Een keer per 2 tot 3 maanden organiseert projectleider Nicole van Gennip een bijeenkomst voor de voorlezers. Daar kunnen ze terecht met hun ervaringen en vragen. ”De vrijwilligers komen achter de voordeur en hebben ook een soort signalerende functie. Daarnaast moeten ze ook hun eigen grenzen bewaken”, aldus Nicole. Naast deze persoonlijke begeleiding kunnen de voorlezers gebruik maken van e-learning. Daarmee kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen. VoorleesExpress is een initiatief van de landelijke Stichting VoorleesExpress en wordt in Zundert uitgevoerd door Surplus. De VoorleesExpress in Zundert is nog op zoek naar vrijwilligers, heb je interesse neem eens een kijkje op de website www.voorleesexpress.nl of neem contact op met projectleider Nicole van Gennip: 06-20508530 [l]