Afbeelding
Foto: Charles Luijten

Herdenking en viering bevrijding in teken van Timberwolves

ZUNDERT - Als soldaat van Amerikaanse 104de infanteriedivisie, bijgenaamd Timberwolves, had de thans 94-jarige Bryce Thornton 75 jaar geleden een belangrijk aandeel in de bevrijding van Achtmaal, Wernhout, Zundert en Rijsbergen. Afgelopen week maakte hij een rondje door het gebied waar hij als jonge soldaat slag leverde om de Duitse bezetter te verdrijven.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Of hij in de toekomst nog een keer overkomt, is gelet zijn leeftijd nog maar de vraag. Deze woensdagochtend echter arriveert Thornton met zoon en kleinzoon - deel uitmakend van een 34 personen tellende Amerikaanse delegatie die voornamelijk bestaat uit zich Timberwolf Pups noemende familieleden van de bevrijders - goedgeluimd bij het Militair Historisch Museum in Achtmaal. Wanneer de rond 9.00 uur uit Brussel vertrokken Belgische tourbus zo'n anderhalf uur later halt houdt voor de deur van het Militair Historisch Museum bij de familie Jacobs aan de Nieuwmoerseweg in Achtmaal, wordt het Amerikaanse gezelschap hartelijk onthaald door de Vrienden van de Timberwolves, die er hun thuis hebben, en burgemeester Joyce Vermue.

Militair oorlogsmaterieel

De koffie en thee staan klaar en daar hebben ze na zo'n lange rit best trek in. Met volle bewondering zijn de ogen gericht op al dat Amerikaanse militaire oorlogsmaterieel dat de 104de infanteriedivisie in haar strijd met zich meevoerde om tegen de Duitse bezetter te gebruiken. Het Militair Historisch Museum ligt of staat er vol mee. De groep bezoekers geniet er zichtbaar van: dat geldt vooral voor de voor zijn leeftijd nog bijzonder krasse Bryce Thornton uit Ohio. Meerdere malen horen we uit zijn mond: 'Wonderful, wonderful'. Hetzelfde geluid klinkt ook tijdens het gebruik van de lunch waarbij het voor ons bekende broodje kroket niet ontbreekt.

Vroegere strijdtoneel

Het is 13.00 uur wanneer wordt gestart met een tour door het buitengebied van Achtmaal, waar Thornton en de zijn oude strijdmakkers tijdens de Tweede Wereldoorlog de kogels om de oren vlogen. Een colonne van een aantal oude legervoertuigen escorteert de Belgische touringcar met daarin het buitenlands gezelschap. Tijdens deze tocht zien de familieleden enkele plaatsen waar hun vader of grootvader mogelijk angstige uren heeft ondergaan tijdens de gevechten in 1944 om de gemeente te ontdoen van de Duitse bezetter.

Timberwolves-monument

Als de Eendenkooistraat achter hen ligt, gaat het richting Wernhout om vervolgens te pauzeren bij de brug over de Aa of Weerijs aan de Meirseweg in Zundert. Ook het op een steenworp afstand liggende Timberwolves-monument wordt aangedaan. Bryce Thornton zelf legt een krans ter herinnering aan de geallieerden die tijdens de oorlog hun leven gaven voor onze vrijheid. Met deze handeling eindigt het bezoek aan de gemeente Zundert en wordt koers gezet naar de gemeente Rucphen, waar het gezelschap eveneens een officiƫle ontvangst staat te wachten.[l]

Timberwolves

De Amerikaanse 104de infanteriedivisie landde niet tijdens D-Day (6 juni 1944) op de stranden van Normandiƫ in Frankrijk landde. De Timberwolves genaamde legereenheid onder bevel van majoor-generaal Terry Allen deed dat drie maanden later, op 7 september. Via contacten met een touroperator hebben de Vrienden van de Timberwolves het bezoek voor elkaar weten krijgen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding