Dorpsplein Sherpa Mude in Nepal. FOTO JAN DICTUS
Dorpsplein Sherpa Mude in Nepal. FOTO JAN DICTUS Jan Dictus

Jan Dictus verteld in Zundertse kerken over Nepal

ZUNDERT - In de vijf Zundertse kerken is er op initiatief van de Regionale Caritas al een aantal jaren in november aandacht voor projecten in de derde wereld, ook dit jaar wordt daaraan medewerking verleent. Op 9 en 10 november (Zundert en Rijsbergen) en op 16 en 17 november (Achtmaal/ Wernhout en Klein Zundert) zal in de weekendvieringen uitleg gegeven worden over de Nepalese Stichting Tahsi Delek.

Jan Dictus heeft samen met zijn vrouw Annie in 2011 deze stichting in het leven geroepen om in drie dorpen de lokale bevolking te helpen. Van wege zijn afkomst en zijn werken in de agrarische sector was het logisch om daarmee aan de slag te gaan.

Doel van het project is het ondersteunen met agrarische kennis en middelen, in de meest brede zin van het woord, van 90 gezinnen (400 personen). Er worden praktische trainingen verzorgd en er wordt voorlichting gegeven. Daarnaast zorgt men ook voor zaden, ondersteunende materialen en men helpt bij het onderzoeken en oplossen van grote problemen zoals het dreigend watertekort.

Het aanschaffen van de benodigde zaken gebeurt zoveel mogelijk in Nepal zelf waardoor dit ook een positief effect heeft op de lokale economie.

Dit jaar is de stichting een nieuw project gestart met de bedoeling om lokale jongeren praktisch op te leiden in de agrarische sector. En dit gaat van houden van dieren tot het kweken van groente, fruit en kruiden. "Wij proberen de traditionele kennis te combineren met praktische basis kennis uit Nederland. Daarnaast gaan we als onderdeel van dit project een model boerderij stichten met de bedoeling om de lokale bevolking en de kinderen van de basisschool kennis te laten maken met een andere manier van land en tuinbouw bedrijven. Wij zijn er ons terdege van bewust dat wij in conflict kunnen komen met de cultuur van deze mensen. Daarom is het belangrijk te luisteren en daarna samen met hen een pad uit te zetten waarin op een niet al te lange termijn hun en onze inspanningen vruchten afwerpen", aldus Jan.

Jan, die erg gegrepen en begeesterd is door dit project, zal zijn presentatie houden op de plaats waar normaal gesproken in de viering de preek wordt gehouden. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van beelden. Voor scherm en beamer wordt gezorgd.

Diaken Jan van Steenoven gaat voor in de vieringen en er zal een extra collecte gehouden worden voor dit doel.

Via o.a. De Zundertse Bode zal er uitgebreide informatie volgen en de parochies ontvangen nog verdere gegevens over het project. Ook verwijzen wij u graag naar de site van dit project: www.Tashi-Delek.org[l]