De acteurs nemen een wit kruis dragend afscheid van hun publiek. FOTO ANKO GILS
De acteurs nemen een wit kruis dragend afscheid van hun publiek. FOTO ANKO GILS Foto: Anko Gils

(CHAPEAU) Compliment voor Rijsbergse KBO
(KOP) 'Op weg naar de vrijheid' eindigt indrukwekkend

RIJSBERGEN - In De Koutershof werd vrijdag, in het kader van de viering en herdenking van 75 jaar bevrijding, maar liefst drie keer het bijzondere theaterstuk 'Op weg naar de vrijheid' opgevoerd. De bezoekers kregen bij momenten heftige spelmomenten en beelden voorgeschoteld die zich in de oorlogsjaren 1940-1945 in Rijsbergen voordeden.

DOOR CHARLES LUIJTEN

De Rijsbergse KBO heeft het als een van de negen afdelingen in geheel Brabant toch maar mooi voor elkaar gekregen om het door de Provinciale Bond aangeprezen toneelstuk 'Op weg naar de vrijheid' op de planken te kunnen brengen. Het zou haar overigens niet zijn gelukt zonder medewerking van het plaatselijk verenigingsleven en een aantal mensen op persoonlijke titel. Terecht echter dat de KBO door het provinciaal KBO-bestuur bij monde van Eva Geelen een compliment krijgt na afloop van de voorstelling. Burgemeester Joyce Vermue heeft louter lovende woorden voor de uitvoering van het theaterstuk in Koutershof waarvoor zij de aftrap geeft. " Wat ik zo bijzonder vindt: we zien hier een toneelstuk waarin zowel jong als oud een binding met elkaar vormen. Dat is toch prachtig?", aldus Zunderts eerste burger.

Geslaagd

Een oorlogsspel aan de hand van opa's album dat vele foto's bevat van de Tweede Wereldoorlog, onder andere van Rijsbergen en haar omgeving. Voor regisseur Kees Vogels een hele aanpak. Met liefst 39 rolvertolkers, figuranten en technici staat hij voor de taak een bewogen en zeer bewerkelijk toneelspel op de planken te brengen. Vogels slaagt er volledig in. Een staande ovatie na de uitverkochte voorstellingen zegt genoeg. Uw verslaggever is er vrijdag wanneer leerlingen groep 7 en 8 van de Bavoschool om 13.30 uur het oorlogsdrama bezoeken. Men kan een speld horen vallen, het spel maakte op onze jeugd grote indruk. Anderhalf uur later is er nog een voorstelling, maar dan voor volwassenen.

Ontroerd

Sommige taferelen tijdens het spel zijn zó indrukwekkend dat menig toeschouwer er emotioneel onder wordt. Dat valt vooral op aan het eind van de voorstelling 'Op weg naar de vrijheid'. De acteurs nemen dan een wit kruis dragend afscheid van hun publiek. Witte kruizen waarmee oorlogsbegraafplaatsen als die in het Limburgse Margraten bezaaid zijn, met daaronder tal van jonge mannen die hun leven voor de vrijheid opofferden. Het mag nimmer vergeten worden.[l]