Gezamenlijke Ziekenzalving in Rijsbergen en Zundert

ZUNDERT/RIJSBERGEN - Op woensdag 6 november zal in Rijsbergen en op vrijdag 15 november in Zundert een gezamenlijke ziekenzalving plaatsvinden. Deze ziekenzalving is bedoeld voor mensen die 80 jaar en ouder zijn, maar iedereen is van harte welkom om bij de viering aanwezig te zijn. De viering waarin dit plaatsvindt is voorbereid door de werkgroep en pastoor H.van Geel en geestelijk verzorgende Emile Boleij. Zij zullen ook voorgaan in deze viering.

Wat is de ziekenzalving? Het sacrament van de zieken is bedoeld om mensen heel nabij te zijn in die moeilijke fase waarin hij/zij verkeert. We proberen duidelijk te maken, te laten voelen dat de zieke er niet alleen voor staat. Vele mensen begeleiden hem/haar tot de grens waar leven van de dood gescheiden wordt. Maar Jezus doorbreekt die grens. Die blijft altijd nabij. Met het sacrament van de zieken wordt zichtbaar, dat de liefde van God grenzeloos is. Dit komt tot uiting in de handoplegging en zalving.
De ziekenzalving is een ritueel waarbij de priester het voorhoofd en de handen van de zieke zalft. Tijdens de zalving kan de zieke kracht, energie ontvangen van God, wat verlichting kan brengen bij het dragen van de zware lasten.
Lasten van lichamelijke aard, zoals pijn in het lichaam, maar ook lasten van emotionele aard. Vaak zijn de klachten die we op oudere leeftijd krijgen van blijvende aard. Ook het gebruik van hulpmiddelen, zoals rollator, rolstoel, gehoorapparaat, protheses vraagt om aanvaarding in het proces van ouder worden. Het wordt ook wel het Sacrament van de kwetsbaarheid genoemd.
Vaak wordt een zieke na het ontvangen van het sacrament van de Zieken rustig, innerlijk rustig. Door de aanwezigen bij deze toediening wordt de ziekenzalving vaak ook als een diep emotioneel gebeuren ervaren en als zeer waardevol.

Vieringen
In Rijsbergen in de viering in het verzorgingshuis “de Rijserf” en in Zundert zal de viering plaats vinden in de H. Trudokerk. De vieringen beginnen om 14.00 uur. Na afloop is er een samenzijn met koffie en thee. [l]