FOTO'S CHARLES VAN CAMPENHOUT
FOTO'S CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

Gemeente Zundert is met vernieuwd Raadhuis klaar voor de toekomst

ZUNDERT - Er worden links en rechts nog haastig de laatste puntjes op de i gezet, maar afgelopen maandag was het dan toch zover en opende het gerenoveerde gemeentehuis in Zundert weer zijn deuren.

DOOR ADDO SPRANGERS

Al wordt er voortaan over Raadhuis gesproken, zo maakt gemeentesecretaris Guus Broos duidelijk. "Een bewuste keuze. Hier zit het bestuurlijke hart van de organisatie". Al zal ook het publiek er straks kind aan huis zijn, want alle loketten zijn in het vernieuwde pand ondergebracht. Alle persoonlijke contacten vinden dan ook in het Raadhuis plaats. Aan transparante loketten en, zo nodig, in meer privacy biedende spreekkamers.

Vaarwel

Het zogeheten back-office wordt ondergebracht in het huidige gebouw van de Rabobank, waartoe de Gemeente Zundert voor meerdere jaren een verdieping heeft gehuurd. Het pand aan de Bredaseweg wordt vaarwel gezegd. Wat hier precies mee gaat gebeuren is nog niet bekend. "Wellicht krijgt het een nieuwe tijdelijke functie", weet wethouder Johan de Beer. "Als we het willen behouden, moet er veel geld in gestopt worden. Dat wil de raad niet. Wel heeft zij een voorkeur voor open ruimte op die plek. Het is dus niet ondenkbeeldig dat er straks gaat worden gesloopt".

Raadzaal

Blikvanger in het gerenoveerde gebouw is de transparante raadzaal op de eerste verdieping, voor de bezoeker in de hal prominent in beeld. In het tapijt van de raadzaal zijnde gemeentegrenzen uitgebeeld, met hierin verwerkt de namen van de verschillende dorpskernen. Het nieuwe Raadhuis telt 65 flexplekken voor de medewerkers van de gemeente, met speciale plekken waar kan worden vergaderd en getelefoneerd. Slechts wethouders, burgemeester, en gemeentesecretaris beschikken nog over een eigen werkruimte. Die van burgemeester en gemeentesecretaris bevinden zich nog in het 'monumentale' gedeelte van het pand, waar ook de Trouwzaal niet aan verandering onderhevig is geweest. Dat laatste geldt eveneens voor de vloer in de hal. Die is behouden gebleven. Dat laatste is helemaal niet erg, vindt wethouder Johan de Beer."Die maakt deel uit van de geschiedenis van de raadzaal. En dat mag je links en rechts ook best zien".

Duurzaamheid

Bij de renovatie is vooral duurzaamheid de leidraad geweest. Dat heeft zich onder meer vertaald in een geïsoleerd dak, het aanbrengen van zonnepanelen, led-verlichting, duurzame noodverlichting, automatische zonneweringen en het gebruik van onderhoudsarme materialen. Het interieur kenmerkt zich verder in frisse paarse en groene kleuren, niet toevallig ook de bepalende kleuren in de onlangs geïntroduceerde nieuwe huisstijl van de Gemeente Zundert.

Passie

Dat het geld goed is besteed, daarover bestaat bij wethouder Johan de Beer geen twijfel."De noodzaak was er. Vanwege de hedendaagse normen op het gebied van arbeidsomstandigheden, maar ook vanwege de verspreiding van onze loketten. Die waren zowel in het gebouw aan de Markt als in het gebouw aan de Bredaseweg te vinden. Het resultaat mag er zijn. Dat de renovatie vooral is gerealiseerd door Zundertse bedrijven, heeft ook wel voordelen gehad. Dan zit er toch iets meer passie in". Het zijn woorden die worden bevestigd door directeur Kris Maas van aannemer Maes-Jacobs. "Natuurlijk ben ik trots om in eigen plaats een beeldbepalend gebouw te mogen aanpakken. Daarbij is het prettig om met vaste partijen te werken die we kennen vanuit het Zundertse. Dat is absoluut een pre. Iedereen wil er iets moois van maken en is bereid een extra stapje te zetten".

Budget

Wethouder Johan de Beer is meer tevreden met het gegeven dat de hele operatie keurig binnen het verstrekte krediet van 2,7 miljoen euro is gebleven. "Dat is toch een flinke uitdaging geweest, maar het gehele project is strak binnen de financiële kaders opgeleverd. Menige verbouwing of bouw van een gemeentehuis leidt tot bestuurlijk gekrakeel, maar dat is hier in Zundert niet het geval geweest. Al in een vroeg stadium hebben we het bestek kwetsbaar op tafel gelegd, wat ook weer leidde tot verbetervoorstellen. Gemeente Zundert en de aannemer zijn samen opgetrokken, werkten met korte lijnen en hebben strak gestuurd. Bij elk groot project kom je onverwachte zaken tegen. Het weghalen van asbest op de oude dakplaten kostte iets meer dan voorzien, maar dat heeft niet geleid tot een overschrijving van het beschikbare budget".

Raadsvergadering

Sinds maandag is het Raadhuis aan de Markt 1 dus weer open. Dinsdag vond in de nieuwe raadzaal de eerste raadsvergadering plaats, met als thema de begroting. Die was voor het publiek live te volgen in de zaal zelf. Bij de renovatie van het gebouw is overigens volop rekening gehouden met mogelijk grote publieke belangstelling voor de raadsvergaderingen: bij flinke drukte kan er ook worden meegekeken in de hal van het Raadhuis via beeldschermen. Op vrijdag 15 november vindt er een in het Raadhuis een zogeheten Ondernemersontbijt voor lokale ondernemers plaats. Op zaterdag 16 november is het Raadhuis het toneel van de Dag van de Inwoner. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur gaan de deuren van het raadhuis open voor het publiek. De Gemeente Zundert geeft dan een kijkje in de keuken van de organisatie en laat zien wat er allemaal gebeurt in het raadhuis.[l]

Afbeelding
Afbeelding