Peter Daemen en Ad de Vooght stelen de (vogel)show

RIJSBERGEN - Vogelvereniging De Vogelvriend uit Rijsbergen kan terugkijken op een succesvol verlopen tentoonstelling (tt) die het voorbije weekeinde gehouden werd in De Koutershof.

De tt is voor de club het sportieve hoogtepunt van het jaar. Maar voordat er met de honderden vogels gepronkt kon worden moest er een berg werk verzet worden om de grote zaal van De Koutershof tot een vogelwalhalla om te toveren. De maar liefst 550! vogelkooitjes stonden strak maar speels opgesteld in de sfeervol met planten en bloemen ingerichte zaal. De vele spullen uit grootmoeders tijd die de club van Stichting de Boerendag had mogen lenen, gaven een nostalgisch tintje aan het kleurrijke geheel.

De Vogelvriend heeft een goede naam opgebouwd met het aankleden van de zaal en steeds meer mensen komen er elk jaar speciaal naar kijken. Maar het gaat er natuurlijk om wie de mooiste vogel(s) heeft gekweekt? Meedoen is belangrijker dan winnen maar je wilt toch weten waar je met je vogels staat. Heb ik de kampioen in huis? Zit ik in de juiste richting te kweken of moet het roer om?

Maar de 47 inzenders van de 550 vogels, waarvan 28 eigen leden en 19 deelnemers van daarbuiten, hoeven niets te vrezen. De 8 keurmeesters vonden de kwaliteit van de vogels zeer goed. Tientallen vogels werden zelfs als hoog tot zeer hoog gekwalificeerd. Dat leverde in de diverse klassen veel kampioenen op.

Rijsbergenaar Kees Weijgers, bijvoorbeeld, heeft een prima show gespeeld. Hij werd met zijn tropische vogeltjes, waaronder een juweeltje van een spitsstaartamadine, in verschillende klassen kampioen.

Ook Bredanaar Gerard van der Doorn mag opscheppen over zijn “intensief rode kanaries”. Hij werd in deze discipline kampioen bij de “stammen”. Voor de leek: een stam bestaat uit vier vogels van dezelfde soort.

Maar twee mannen springen er met kop en schouders bovenuit: de Rijsbergenaren Ad de Vooght en Peter Daemen. Ad won de klassementsprijs, de hoofdprijs in de breedte. Wie met de punten van vijf individuele vogels opgeteld de meeste punten haalt, is winnaar van dit prestigieuze klassement. Ad speelt met zijn gele kanaries en Europese groenlingen al jaren in de absolute top mee en deze prijs is de erkenning en de beloning voor zijn vakmanschap als kweker van deze soort vogels.

Maar toch moest hij nog iemand boven zich dulden. Iedereen maakte een diepe buiging voor Peter Daemen. Peter is al bijna vijftig jaar lid van De Vogelvriend, hij is zelfs erelid, en hij heeft in zijn lange vogelleven alle vele kampioenen op stok weten te krijgen. Maar pas nu, in 2019, heeft hij het Nirvana bereikt: het allerhoogste wat leidt tot je persoonlijke bevrijding. Hij won voor het eerst in zijn carrière de super hoofdprijs: Het Bondskruis van de NBvV (Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers). De weg naar de absolute top is stijl en gevaarlijk maar Peter Daemen heeft hem dit weekend bereikt. En hij heeft de weg naar de top beklommen met hulp van een allermooist meisje wat hij in zijn volière gekweekt heeft. Ze is met haar olijfgroene zachtgele kleur zelfs zo uitzonderlijk mooi dat ze in de volksmond twee namen draagt: het magellaansijsje of zwartkopsijsje. Ze luistert naar allebei en komt in Zuid-Amerika tot een hoogte van 2000 meter in het wild voor. Maar er was er maar een(1) die met zijn hoofd in de wolken liep en dat was Peter Daemen himself. Proficiat Peter. [l]