Voorstelling over leven Henriette Roland Holst

ZUNDERT - Op vrijdagavond 13 december brengt Feest der Poëzie op uitnodiging van Cultuur Landgoederen Zundert de voorstelling ‘De Zachte Krachten’ in CultuurCentrum Zundert. De voorstelling draait om het leven van Henriette Roland Holst.

Deze belangrijkste socialiste en dichteres van de eerste helft van de vorige eeuw zou dit jaar 150 jaar zijn geworden. Roland Holst droeg haar werk voor, gaf toespraken en bracht toneelstukken in productie. Met ‘Zachte Krachten’ wordt haar voordrachttraditie nieuw leven ingeblazen. De vooruitstrevende Roland Holst had denkbeelden die veel lijken op die van de huidige generatie. Kaarten via www.cczundert.nl

Gedicht
“De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind” – zo begint het bekendste gedicht van Henriette Roland Holst. Een bijzondere en onderbelichte vrouw. Ze was betrokken bij de ontwikkeling van het internationale revolutionair socialisme in Nederland, speelde een grote rol in de Spoorwegstaking van 1903 en de socialistische revolutie in 1918. Vanaf het begin van de vorige eeuw tot haar dood in 1952 werd ze beschouwd als de belangrijkste dichteres in het Nederlandse taalgebied.

In de voorstelling wordt Roland Holst in de context van haar tijd gepresenteerd. Bijzonder is om te zien hoezeer mensen van rond de vorige eeuwwisseling dezelfde problemen, angst en hoop hadden als mensen nu, omdat zij evenals wij nu in een tijd van onthutsend snelle technologische en maatschappelijke verandering leefden. De kwesties die ons nu bezighouden – eerlijke verdeling van inkomen in de maatschappij, dekolonisatie, vegetarisme en geheelonthouding, natuurbehoud, vrouwenrechten, dichtkunst voor een maatschappelijk doel – hielden ook Roland Holst al bezig.

Programma
Een nieuwe bloemlezing uit het dichtwerk van Roland Holst wordt gepresenteerd onder de titel ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder, sopraan Marleen van Os, pianist Daan van de Velde en acteurs Daphne Krijnen en Diede H. de Jong brengen een programma met een nieuwe videoclip over het leven van Roland Holst, klassieke liederen op teksten van haar en haar tijdgenoten en vrienden, een fragment uit hun theatervoorstelling over de Spoorwegstaking van 1903, waarin Roland Holst een belangrijke rol speelde, en voordracht uit haar gedichten. Speciale gasten zijn theoloog-dichter Huub Oosterhuis en literatuurwetenschapper Carin Hereijgers. Socialistische liederen worden gezongen door het Zunderts projectkoor voor De Zachte Krachten.

150 jaar Roland Holst
Cultuur Landgoederen Zundert heeft dit jaar op diverse manieren aandacht besteed aan het 150ste geboortejaar van Henriette Roland Holst onder andere in samenwerking met Feest der Poëzie op het Zundertse landgoed de Oude Buisse Heide. Hier heeft Roland Holst jarenlang samen met haar man gewoond en de meeste van haar werken en publicaties geschreven. De voorstelling ‘De Zachte Krachten’ van Feest der Poëzie in CultuurCentrum Zundert is dan ook een waardige afsluiting van een prachtig Roland Holst jaar.
Kaarten voor deze unieke voorstelling zijn te koop via de website: www.cczundert.nl
Info: www.cultuurlandgoederen.nl [l]