Door de explosie sneuvelden tal van ruiten van de pastorie. FOTO ADDO SPRANGERS
Door de explosie sneuvelden tal van ruiten van de pastorie. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Enorme ravage na plofkraak in Molenstraat in Zundert

ZUNDERT - Brokstukken die tot ver in de straat verspreid liggen, tientallen gesneuvelde ruiten en veel schade aan omliggende panden. De kracht van de explosies die gepaard gingen met het opblazen van de pinautomaat van ABN Amro aan de Molenstraat in Zundert in de nacht van dinsdag op woensdag, vorige week, is 's ochtends overal duidelijk zichtbaar.

DOOR ADDO SPRANGERS

In een straal van zo'n vijftig meter rond de plek van de pinautomaat, op dat moment niet meer dan een gapend gat, zijn beschadigingen waarneembaar. Vooral het direct aangrenzende pand van Cafetaria Eethuis Jochems is zwaar beschadigd. Ook de pastorie van de Heilige Trudokerk, schuin tegenover de pinautomaat, heeft het met ruim twintig gesprongen ruiten zwaar moeten ontgelden.

Verontwaardiging

Terwijl eenheden van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoek verrichten, wordt her en der glas opgeveegd. Bewoners en ondernemers nemen de gebeurtenissen door. De verontwaardiging is groot. "Het is weer goed raak", zo klinkt het. Marty van de Wouw, eigenaar van broodjes- en vlaaienzaak Wouw! Da's Lekker vertelt hoe hij rond 03.00 uur wakker werd van de eerste knal, gevolgd door een tweede knal niet veel later. "Het waren echt heel harde knallen. Het was wel duidelijk dat dit geen gewoon vuurwerk was".

Wegwezen

Die inschatting maakte ook buurman Gert-Jan Paulussen meteen. De eigenaar van Capri Kappers, als CDA-raadslid ook actief in de gemeenteraad, wist naar eigen zeggen meteen dat het om een plofkraak ging. "Ik heb daar inmiddels wel een bepaalde antenne voor ontwikkeld. Ik werd wakker door een verschrikkelijk harde knal, gevolgd door een tweede knal zo'n twintig seconden later, en heb meteen het alarmnummer gebeld. Een buurman verderop heeft twee mannen gezien. Ze zijn na de explosies nog een paar minuten bij de pinautomaat bezig geweest, totdat één van hen zei: 'En nou moeten we wegwezen'. Daarna zijn ze weggerend en via het steegje tussen Dirck III en sigarenspeciaalzaak Arnouts-van Hees verdwenen". Van de vluchtende daders zouden videobeelden beschikbaar zijn.

Verdwijnen

De aangerichte schade is één ding, de mogelijke verdere gevolgen een tweede. "Het is niet ondenkbeeldig dat de pinautomaat nu gaat verdwijnen", vreest Gert-Jan Paulussen. "Voor een dorpje als Zundert natuurlijk verschrikkelijk, zeker omdat de huidige pinautomaat zich op zo'n mooi centraal punt bevindt".

Opgevangen

Verschillende omwonenden moesten hun huizen verlaten. Ze werden opgevangen bij restaurant Proeftijd bij Will & Co verderop in de straat. Ook burgemeester Joyce Vermue kwam poolshoogte nemen. Zij sprak met de bewoners die hun woningen moesten verlaten. "Die zijn vooral heel erg geschrokken", vertelt ze. Burgemeester Joyce Vermue wacht nu eerst de resultaten van het politieonderzoek af. Wel kondigt zij enkele uren na de plofkraak aan in ieder geval in gesprek te gaan met de bank. "De pinautomaat is een belangrijke voorziening voor Zundert. Het mag echter niet tot onveilige situaties leiden. Daar zal, samen met de ondernemers, naar moeten worden gekeken".

ABN Amro

Voor dat laatste blijkt nauwelijks gelegenheid, want ABN Amro zelf komt daags na de plofkraak in Zundert (een dag later volgt een soortgelijke plofkraak in Breda) met het bericht dat bij enkele tientallen geldautomaten van haar automaten, verspreid over het land, geen geld meer kan worden opgenomen. Ook de pinautomaat in Zundert moet het veld ruimen en keert niet meer terug. De vele plofkraken maken het volgens ABN Amro noodzakelijk deze maatregel te treffen vanwege de veiligheid van omwonenden. ABN Amro heeft in totaal zo'n 900 geldautomaten

Doelwit

De pinautomaat aan de Molenstraat is al vaker doelwit geweest van plofkrakers. In juni van dit jaar nog probeerden twee mannen de pinautomaat bij het filiaal van ABN Amro op te blazen. Die poging liep toen uit op een mislukking. Het tweetal vluchtte op een bromfiets, daarbij een aan de pinautomaat bevestigd explosief achterlatend. Ze lieten een explosief achter. Ook in juni moesten omwonenden hun huizen verlaten. Medewerkers van de EOD onderzochten het explosief, waarna dit met behulp van een robot werd verwijderd. Het explosief werd vervolgens aan de Wildertsedijk in Zundert tot ontploffing gebracht.[l]

Sporenonderzoek bij de opgeblazen pinautomaat in de Molenstraat in het centrum van Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS