Bijzonder dwarsfluitconcert in Van Gohkerkje

ZUNDERT - In het 20e seizoen van de concerten in het Van Goghkerkje in Zundert was weer iets nieuws te horen onder de titel ‘Flute Colors’. Van een dwarsfluit hoor je gewoonlijk slechts één toon tegelijk maar Rogier de Pijper liet ons bijzondere combinaties horen met gebruik van moderne blaastechnieken. Bovendien combineerde hij dat met boeiende mondelinge en geprojecteerde toelichting.

Het concert begon met het bekende Syrinx voor fluit solo, impressionistische muziek van Claude Debussy. Zo’n 100 jaar later componeerde Alex Ford onder de naam ‘Pan’ een muziekreeks op hetzelfde gedachtegoed. Het begint met een klein motiefje met daarna georganiseerde stiltes en uitbreiding en variaties van het motiefje. Uiteindelijk wekte dat eenzelfde oplopende spanning op als bij het beroemde Syrinx. Opmerkelijk klonk ook ‘De dans van de geit’ van Arthur Honegger; muziek uit dezelfde tijd als van Syrinx.

Bij een Partita van Bach liet Rogier op het projectiescherm zien hoe die eenstemmige muziek opgebouwd was. De rode noten zijn de bastonen, de bauwe noten vormen de melodie en de groene zijn de accoordnoten. Het was een genot vervolgens de 4 delen van de partita te horen spelen.

Er zijn heden een groot aantal moderne blaastechnieken op de dwarsfluit en Rogier liet er een aantal met ritme, stemgeluid, boventonen, ondertonen en andere horen. Zelfs een canon was mogelijk. Met gebruik van al deze technieken speelde Rogier ‘The great train race’ van de Engelse componist Ian Clarke. We hoorden een spannend, mooi en ook vrolijk stuk muziek.

Tot slot werd op een thema van Mozart vier fraaie door Mercadante gecomponeerde variaties gespeeld. Heel mooi waren de contouren van het oorspronkelijk thema steeds op een verschillende manier in de variaties te horen.

Zelfs de toegift van de fluitist liet een klankpatroon horen dat uniek was. Rogier bleek werkelijk een toonaangevende vernieuwer op de fluit te zijn. [l]