Collectief Moerse Boys zegeviert over individualisme

ZUNDERT - Op de zondag dat Moerse Boys een knappe zege boekte bij IFC (2-3), schalde na afloop ‘Brabant’ van Guus Meeuwis uit de speakers in de kantine. Nota bene in het Zuid-Hollandse Hendrik-Ido-Ambacht. Het was symbolisch voor het verloop van de middag. De punten gingen mee naar Brabant, oranje boven op sportpark Schildkamp. Moerse Boys zegevierde met 2-3.

Het was met name de instelling van beide ploegen die deze middag het verschil maakte. Terwijl de trainer van IFC het aan de zijlijn aan de stok had met een ontevreden speler, vochten elf oranjehemden binnen de lijnen voor elke centimeter. “Houd toch je muil, joh”, beet de oefenmeester zijn pupil toe. Ondertussen won Leroy nog maar eens een fysiek duel tussen de lijnen. Het oranje-witte collectief floreerde deze middag tegen elf individuen.

Ongetwijfeld herbergt de selectie van IFC meer technische kunde en balvaardigheid. Razendsnel – in de tweede minuut – kwam IFC op voorsprong uit een scrimmage. Gevreesd werd na die openingsfase dat Moerse Boys een loodzware middag wachtte, maar Moerse Boys knokte zich terug. De snelle gelijkmaker van Daan, die een strafschop binnen schoot, was een welkome ontwikkeling.

Huiswerk

In het vervolg bleek dat trainer Jurgen Arnouts zijn huiswerk had gedaan. Gedurende de wedstrijd ontvouwde zich een strijdplan waarbij regelmatig Pim werd gezocht met een lange bal. Bij de kopsterke aanvaller lagen mogelijkheden. Ook spitsenbroeder Daan vertolkte een hoofdrol. Op slag van rust verzuimde hij op aangeven van Pim voor een Klein-Zundertse voorsprong te zorgen. Het bleek een opmaat voor een aantrekkelijke tweede helft.

Waar Daan op slag van rust nog faalde, had hij vroeg in het tweede bedrijf alsnog een groot aandeel in de 1-2. De nummer tien profiteerde van gekonkel in de Ambachtse defensie en bediende Pim, die zonder twijfel de trekker overhaalde. Bart verzuimde vervolgens een grotere marge te forceren, waarna IFC in de tegenstoot wel doel trof.

Tactische vondst

In de wetenschap dat het weinig zou opschieten met een nieuwe puntendeling, drong Moerse Boys na de gelijkmaker meer en meer aan. De oranjehemden kregen steeds meer vat op het duel, wellicht het gevolg van een tactische vondst van Jurgen. Tijdens de rust had de succestrainer enkele omzettingen gedaan binnen zijn team en daardoor liep het in het tweede bedrijf zichtbaar beter. Zo goed zelfs, dat Moerse Boys in Hendrik-Ido-Ambacht nog aan het langste eind trok.

Een kwartier voor tijd greep Moerse Boys een voorsprong die het niet meer uit handen zou geven. Weer fungeerde Daan als aangever, opnieuw was Pim de gevierde man. Met de hak verlengde hij een hoekschop van zijn collega-spits, waarna het leer via de doelman en een verdediger in het doel verdween.

Over-mijn-lijk

In de minuten die vervolgens resteerde was het vrouwen en kinderen eerst. Sjoerd won werkelijk ieder kopduel, Leroy maakte de Ambachtse topschutter onschadelijk en Justin onderschepte ontelbaar veel ballen. De over-mijn-lijk-mentaliteit legde Moerse Boys geen windeieren. IFC oogde geïrriteerd, Moerse Boys vastberaden. Euforische, Brabantse kreten maakten zich na het laatste fluitsignaal meester over het sportpark van IFC.

Terwijl de Moerse Boys-supporters de trap naar de kantine beklommen, klonk het ‘Hup Moerse Boys’ van de feestende spelers door de muren heen. Het vlaggenschip uit Klein-Zundert knokte zich naar een belangrijke triomf en vond daarmee aansluiting bij de middenmoot in de Hoofdklasse. “Het is daarom dat ik zo van Brabanders hou.”

Zondag de laatste competitiewedstrijd van 2019, thuis tegen Silvolde. Aanvang 14.00 uur! [l]