Bewoners Tiggeltseberg in actie tegen de eikenprocessierups

RIJSBERGEN - Tijdens de afgelopen zomer met veel overlast door te veel eikenprocessierupsen zijn er op de Tiggeltseberg een flink aantal buren bij elkaar gekomen om de eikenprocessierupsen te gaan bestrijden.

"Het was vanaf het begin al duidelijk dat dit niet met chemische of biologische bestrijdingsmiddelen kon gebeuren omdat dan tevens vele wel nuttige soorten insecten bestreden worden en daarmee ook de vogels die deze insecten eten", zo melden de bewoners. "Daarom is er vol ingezet op ecologische bestrijding d.m.v. van feromoonvallen, vogels, vleermuizen en insecten".

Feromoonvallen
"Natuurlijk kon niet alles in één keer gedaan worden. Er is begonnen met het ophangen van in totaal 50 feromoonvallen in 22 tuinen om de mannetjes mot van de eikenprocessierups met dezelfde geur van de vrouwtjes mot in de vallen te lokken zodat deze niet meer kunnen paren en er geen eitjes gelegd worden. Dit gaat natuurlijk ook weer volgend jaar gebeuren. Vogels vangen grote hoeveelheden insecten, waaronder processierupsen. Bijna alle vogels (zoals de kauw, spreeuw, roodborst, koekoek, boomklever etc.) doen zich tegoed aan processierupsen en niet alleen de meesjes. Daarbij zijn bijvoorbeeld de spreeuwen ook erg goed bij het gezond houden van het gras doordat ze graag emelten en engerlingen te eten. Om een idee te geven over hoeveel insecten vogels vangen: mezen vliegen af en aan met insecten meer dan 10.000 keer per legsel. Dat zijn dus meer dan 15.000 insecten per legsel! En ze hebben vaak meer dan één legsel per jaar".

Nestkasten
"Om allerlei vogels, die graag in een nestkast huizen, aan te lokken zijn er in eigen regie 160 nestkasten gemaakt die in de tuinen en bospercelen opgehangen zullen worden", aldus de buurtbewoners. "Verder helpen vleermuizen ook bij de bestrijding, omdat ze niet alleen de motten, maar ook de rupsen van de eikenprocessierups vangen zodat er ook voor de vleermuizen kasten zijn gemaakt. Momenteel wordt er nog onderzocht hoe de juiste insecten in de tuinen gelokt kunnen worden. Hiervoor wordt gekeken naar de juiste aanplant van bloemen en bloembollen om gedurende een lange periode met bloemen insecten in de tuinen te houden. Grappig is om te weten dat zelfs de strontvlieg processierupsen eet. Uitroeien van de eikenprocessierups zal niet lukken, maar we gaan er vanuit dat we met behulp van de vogels, vleermuizen en insecten de overlast aanzienlijk kunnen verminderen en 't beheersbaar kunnen houden".

Gemeente
"Er is nu nauw contact met de gemeente", zo melden de buurtbewoners. "De gemeente wil echter op korte termijn stevig ingrijpen, zoals op scholen, speelplekken, ouderen e.d. Dit betekent het spuiten van bacteriën en aaltjes en later het wegzuigen van nesten op probleemlocaties. Volgend jaar zal er niet op de Tiggeltseberg gespoten worden. Samen gaat er nu verder gekeken welke maatregel effectief is en hoe de gemeente hierbij kan helpen". [l]