Jac Graumans en Riet Hereijgers maken zich op voor weer een mooi Rijsbergs kerstfeest. FOTO CHARLES LUIJTEN
Jac Graumans en Riet Hereijgers maken zich op voor weer een mooi Rijsbergs kerstfeest. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

'Op Eerste Kerstdag zijn we 's ochtends om zes uur al in touw'

RIJSBERGEN - Wie zich wil onderdompelen in de sfeer van Kerstmis, is in Rijsbergen aan het juiste adres. In de kerk van de Sint Bavoparochie om precies te zijn. Dat heeft de parochie te danken aan een leger van vrijwilligers dat zich er graag voor inzet.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het zijn de woorden van niemand anders dan Riet Hereijgers-Mathijssen. Zij is voorzitter van een van de werkgroepen die hun handjes met liefde en plezier laten wapperen om de kerk en haar omgeving een feestelijke uitstraling te bezorgen welke recht doet aan de betekenis van Kerstmis.

Belangeloos

De werkgroepen werken ieder afzonderlijk en naar eigen inzicht. Indien nodig ondersteunen ze elkaar. Zo is er een groep die zich een week lang belangeloos inzet voor de bouw en het inrichten van buitenkerststal. Daarnaast bestaat er een werkgroep die zorgt voor de aankleding van de kerk, terwijl weer een andere groep tekent voor de organisatie van de traditionele Herdertjesmis daags voor Kerstmis. 'Last but not least' is er de werkgroep kerststallententoonstelling. Bij elkaar geteld vijftig vrouwen en mannen die zich als vrijwilligers bereid tonen de Rijsbergse parochiekerk in de schijnwerpers te zetten. Hun inspanningen zijn niet voor niets, want in de kerstperiode mag de Sint Bavokerk al snel zo'n 2.500 bezoekers verwelkomen.

Initiatief

Het is vooral de expositie van kerststallen die telkens weer een paar duizend bezoekers trekt. Dit jaar vindt de tentoonstelling voor de negentiende keer plaats, met bouwsels in alle mogelijke formaten en gemaakt van uiteenlopende materialen afkomstig uit de hele wereld."Naar idee en op initiatief van de familie Hans Veelenturf is de expositie ontstaan", vertelt Riet Hereijgers. "Toen deze zich uit de organisatie terugtrok zijn we met zes personen als werkgroep verder gegaan. Buiten mezelf wordt die gevormd door Jac Graumans, Charles Luijten, Jac Mouws, Mirjam Verpaalen en Carla Aarnoudse. De eerste drie zijn er al vanaf het begin bij betrokken". Ze voegt eraan toe dat medio oktober reeds met de voorbereiding wordt begonnen.

Opbouw

Tijdens de expositie worden aanmeldingsformulieren uitgegeven voor het ter beschikking stellen van een kerststal voor de eerstvolgende tentoonstelling. "Tussen de veertig en vijftig mensen geven zich gemiddeld op. Hen benader ik op een later tijdstip altijd nog even. Je moet immers weten hoeveel stallen definitief te verwachten zijn. De meesten brengen hun stal zelf, soms halen we de kerststallen op", zegt Jac Graumans. Hij vertelt wanneer de expositie wordt opgebouwd. " Dat werk vindt plaats op Eerste Kerstdag. Dan zijn we 's ochtends om zes uur al in touw. Vanwege de kerkdienst die dan nog wacht moet dat wel. Tegen de klok van acht arriveren nog zo'n twintig hulpkrachten voor verdere afwerking".

Kosten

De expositiebezoekers kunnen gratis koffie en thee gebruiken, voor de kinderen is er wat anders. "De kosten zijn voor rekening van onze werkgroep, met dien verstande dat een supermarkt ons spontaan en vrijblijvend van drinkbekers en versnaperingen voorziet. Daar zijn we ontzettend blij mee", zegt Riet Hereijgers. De onkosten worden betaald uit vrijwillige bijdragen van de bezoekers. Tot nu toe is dat steeds mogelijk gebleken, maar meer dan dat is het ook niet". Enkele leden van de werkgroep gaan twee weken voor Kerstmis op de basisschool kinderen helpen bij het maken een kerststalletje. "Daar bestaat volop animo voor onder de kinderen. Als ze dat willen, mogen ook zij hun creatie tijdens de kerststallententoonstelling laten zien", besluit Riet Hereijgers. De kerk en expositie zijn zowel Eerste als Tweede Kerstdag van 11.00 uur tot 16.00 te bezichtigen.[l]