Achter de kerk legt de Gemeente Rucphen straks een park aan. FOTO ADDO SPRANGERS
Achter de kerk legt de Gemeente Rucphen straks een park aan. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Centrum krijgt weer eigentijdse uitstraling'

RUCPHEN - Gemeente Rucphen gaat het centrum van de kern Rucphen opnieuw inrichten. De technische uitwerking van het nieuw in te richten gebied - in samenwerking met de Projectgroep Rucphen - is inmiddels gestart. Het ontwerp van de nieuwe wegen in het centrum van Rucphen ligt sinds afgelopen week ter inzage.

DOOR ADDO SPRANGERS

Voor de uitwerking van de plannen voor de herinrichting van de Rucphense dorpskern heeft de Gemeente Rucphen zoals gezegd haar krachten gebundeld met de projectgroep Rucphen. Deze projectgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van ondernemers en maatschappelijke organisaties uit Rucphen. De herinrichting moet volgens de Gemeente Rucphen weer voor zorgen een eigentijdse uitstraling van het Rucphense centrum, waar het prettig verblijven, ondernemen, inkopen en wonen is. Gemeente Rucphen heeft daarnaast aangekondigd hierbij te gaan zorgen voor een verkeersveiliger inrichting.

Starterswoningen

Het centrum van Rucphen is volop in ontwikkeling. Op de plaats van het voormalige gemeentehuis staat nu het dorpshuis Agora. Het oudste deel van het gemeentehuis is blijven staan. Daarin zijn nu een galerie, restaurant en ijssalon gevestigd. Op het terrein naast het voormalige gemeentehuis zijn starterswoningen gebouwd. Deze starterswoningen liggen deels aan de Raadhuisstraat en aan de nieuwe Van Voornestraat (straat tussen Raadhuisstraat en Van

Plannen bekijken

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om het ontwerp van de wegen en het nieuwe marktplein in het centrum van Rucphen te komen bekijken. Het ontwerp is nog tot en met woensdag 30 januari 2019, tijdens de reguliere openingstijden, in te zien in het gemeentehuis van Rucphen aan de Binnentuin 1 te Rucphen.

Glymesstraat). Aan de voorzijde van het dorpshuis Agora wordt straks de Markt aangelegd. Dit moet een gezellig dorpsplein worden waar het leuk verblijven is.

Jeu de boulesbanen

Op de plaats waar nu de jeu de boulesbanen liggen, worden commerciële ruimtes en appartementen gebouwd. De jeu de boulesbanen krijgen een nieuwe plek op het dorpsplein. Ook gaat de Gemeente Rucphen aan de slag met de aanleg van een park. Dit park komt achter de kerk en tegenover de basisschool. Voormalig dorpshuis De Vaart ten slotte wordt gesloopt en maakt plaats voor achttien appartementen.

Fases

De wegwerkzaamheden worden in fases uitgevoerd. De exacte planning van de werkzaamheden aan de wegen wordt door de Gemeente Rucphen nog afgestemd met de aannemer en

Inloopavond

Gemeente Rucphen houdt op woensdagavond 16 januari 2019 van 19.00 uur tot 20.30 uur een inloopavond in dorpshuis Agora aan de Rucphense Vaartkant 2b te Rucphen. Tijdens deze avond is het ontwerp in te zien. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen of het krijgen van nadere toelichting krijgen op de plannen.

in overleg met de verschillende ontwikkelaars en ondernemers binnen het gebied. Mogelijke overlast tijdens de werkzaamheden zal zo veel mogelijk worden beperkt. Na de bouwvakantie van 2019 wordt een start gemaakte met het woonrijp maken van de Van Voornestraat. De totale herinrichting van de wegen in het centrum duurt ongeveer anderhalf jaar.

Materialen

Volgens de Gemeente Rucphen zal bij de aanpak van de dorpskern gebruik worden gemaakt van veel nieuwe materialen. Zo krijgen alle wegen nieuwe bestrating, met uitzondering van de trottoirs en parkeerstroken van de Raadhuisstraat. Voor de trottoirs worden donkergrijze tegels gebruikt, de straten en de parkeerstroken krijgen donkerbruine betonstenen. Verschillende wegen worden voorzien van fietssuggestiestroken van roodpaarse betonstenen. De parkeervakken krijgen schuinaflopende trottoirbanden waardoor het gemakkelijk inrijden voor parkeren is. De trottoirs van de Raadhuisstraat worden bestraat met de bestaande klinkers in combinatie met brede donkere trottoirbanden. Hierdoor ontstaat volgens de Gemeente Rucphen een wat meer authentiek straatbeeld.

Eenheid

Verder wordt de openbare verlichting binnen het plangebied vervangen. Bovendien wordt enerzijds een deel van de bomen gekapt en wordt anderzijds gezorgd voor het aanplanten van nieuwe bomen zodat meer eenheid in het straatbeeld ontstaat. Het ontwerp voor het park volgt volgens de Gemeente Rucphen op korte termijn. In overleg met een klankbordgroep van belanghebbenden en omwonenden wordt een ontwerp voor het park uitgewerkt. Dit wordt in een later stadium ter inzage gelegd.[l]

Reacties

Reageren op de plannen voor aanpassing aan de wegen en het dorpsplein? Stuur een brief of e-mail aan het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Rucphen o.v.v. 'Reactie herinrichting centrum Rucphen'. Belanghebbenden kunnen ook een reactieformulier invullen op het gemeentehuis of tijdens de inloopavond.