Afbeelding

Schakers kijken uit naar Tata

RUCPHEN - We zijn weer aan het begin van een nieuw jaar en dus kunnen we ons weer opmaken voor het mooiste schaaktoernooi van de wereld (zeker vanuit Nederlands oogpunt gezien), het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Dit toernooi wordt gespeeld van 11 t/m 27 januari met spelers van alle niveaus, verdeeld over diverse groepen.

In de Masters-groep, de hoogste groep, zitten de absolute wereldtoppers. Naast de Nederlanders Anish Giri en Jorden van Foreest spelen daar ook Magnus Carlsen, Shakhriyar Mamedyarov, Ding Liren, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand, Ian Nepomniatchi, Teimour Radjabov, Jan-Krysztof Duda, Richard Rapport, Samuel Shankland, Vladimir Fedoseev en Santosh Gujrathi Vidit. Dat wordt dus geheid smullen voor schaakliefhebbers. In de Challengers groep, de groep vlak onder de Masters, spelen 3 Nederlanders: Erwin l'Ami, Lucas van Foreest en Stefan Kui-pers. De laatste is wellicht wel bekend bij West-Brabantse schaakliefhebbers. Hij is een vaste gast bij het Tweetallentoernooi in Roosendaal, waar hij al enkele malen een team heeft gevormd met de Roosendaler Stefan Colijn. In 2017 speelden de beide Stefans, die goede vrienden zijn van elkaar, tegen elkaar in het toernooi in Hoogeveen. Na 19 zetten stond de afgebeelde diagramstelling op het bord.

Stefan Kuipers (met wit) had enkele zetten ervoor de kwaliteit geofferd en doet er nu nog een paard bij in de aanbieding: 20.De3-h6!,De5xe4 21.Le2-d3! De investeringen betalen zich uit. Stefan Colijn moet de dame geven om niet mat te gaan. Na 21...,De4-g6 22.Ld3xg6,f7xg6 wist Stefan Colijn nog lang tegen te spartelen, maar moest 20 zetten later toch het hoofd buigen voor zijn kameraad. In de Challengers zal Stefan Kuipers het niet makkelijk krijgen. Hij is in die groep de speler met de laagste rating, maar hopelijk kan hij toch nog heel wat leuks laten zien.

Op het Tata Steel toernooi is dit jaar ook een speler van Eeuwig Schaak actief. Johan Goorden doet mee aan één van de weekend-toernooien. We houden u van zijn prestaties op de hoogte! Verder zijn ook Stefan Colijn, Mark Smits en Frank Lambregts (allen lid van De Pion uit Roosendaal) en Adry Goris en Erwin Kalle (beiden uit Bergen op Zoom) op het Tata toernooi actief. Andere bekende namen zijn Reinier Jaquet, vroeger lid van Staunton uit Etten-Leur en Karoly Kapitany uit Breda, die nog gespeeld heeft tegen enkele leden van Eeuwig Schaak in de Avondcompetitie. [l]