Afbeelding

Johan Goorden wint Tata

RUCPHEN - Vergeet Carlsen, vergeet Anand, vergeet Giri. Johan Goorden heeft het Tata-toernooi gewonnen! Nou ja... Niet de Masters groep (de hoogste groep in het Tata-toernooi), maar één van de talloze vierkampen.

Het Tata-toernooi telt zo meer dan 300 winnaars en daar was Johan Goorden er één van. Maar toch: een mooie prestatie van Johan, die nog altijd lid van Eeuwig Schaak is. Er was overigens nog een tweede speler van Eeuwig Schaak die meedeed met het Tata-toernooi: Gerard Snoeijs. Hij wist zijn groep niet te winnen, maar deed wel een mooie en leerzame ervaring op.

Helaas hebben we van de partijen van Johan en Gerard geen partijfragmenten, die hebben we uiteraard wel van de Masters groep, waar de absolute schaakelite tegen elkaar strijdt. U kunt de partijen bekijken op de website van het Tata-toernooi (www.tatasteelchess.com) of de commentaren en analyses lezen op bijvoorbeeld www.schaaksite.nl. Belangrijkste kandidaten voor de eindoverwinning zijn wereldkampioen Magnus Carlsen, onze Nederlandse hoop Anish Giri, voormalig wereldkampioen Visnawathan Anand, die aan een tweede jeugd bezig lijkt te zijn en het Chinese supertalent Ding Liren.

Laatstgenoemde liet tegen de Amerikaan Samuel Shankland dat Chinezen nog altijd beter muren kunnen bouwen dan Amerikanen. Want wat gebeurt er als er een Chinese loper tegen een Amerikaanse toren aanloopt? (Zie diagram)

Ding (met zwart) speelde hier 33...,La4-c2 en de witte toren... valt om! Op 34.Ta1 volgt 34...,Ld4 en op 34.Tb5 volgt 34...,Ld3+. Donald Trump kan er een wijze les uit trekken. Wie een (handels)oorlog tegen de Chinezen begint, verliest zijn (Trump)tower. [l]