In een ontspannen sfeer vindt de eerste steenlegging plaats. FOTO CORINE ROKS
In een ontspannen sfeer vindt de eerste steenlegging plaats. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Symbolische eerste steenlegging door oudste koper

ZEGGE - Lachende gezichten op de Zeg, afgelopen donderdagmiddag, als Eguidius Hopstaken een steen metselt op de muur van zijn toekomstige woning. Niet zo maar een woning op het spraakmakende stuk grond naast de Zegse pastorie, maar een levensloopbestendige. Het bouwkavel wacht al jaren op herontwikkeling en eindelijk vinden er bouwactiviteiten plaats. In totaal herrijzen hier de komende maanden zes woningen met mogelijkheden voor gelijkvloers gebruik en vier eengezinswoningen.

DOOR CORINE ROKS

Hopstaken (bijna 85) wordt de oudste bewoner van het hofje. Samen met zijn vrouw Naantje hoopt hij medio mei de sleutel te bemachtigen. Het echtpaar woonde in het buitengebied van Zegge en zijn, in afwachting van de oplevering, tijdelijk gehuisvest bij hun zoon in Oudenbosch. "En als we hier onze intrek nemen, woont onze dochter om de hoek", laat de trotse 'metselaar' weten. Opvallend is dat de levensloopbestendige woningen nagenoeg allen zijn verkocht aan mensen van de Zeg.

'De woningen zijn hier nog betaalbaar'

Anders is het geval bij de eengezinswoningen. Makelaar nieuwbouw, Margot de Koning, hierover: "De woningen zijn hier nog betaalbaar en de woningmarkt, vooral in het starterssegment, is krap".

Twee ton

Dat is ook de reden dat Robert Boutkan, samen met zijn vriendin Maartje van Heijningen en hun dochtertje Lot, binnenkort naar het rustige Zegge verhuist. "We wonen nu in een klein appartementje in Kwintsheul, nabij Den Haag. Vergeleken met daar heb je hier voor twee ton een kasteeltje", lacht de trotse bezitter van het hoekhuis. Wel hoopt het jonge gezin op snelle internetverbinding. "Wat ons betreft glasvezel", vult hij aan. Hun dochtertje wordt, met haar half jaar, de jongste bewoonster van het hofje. Maar hoe komen jullie in Zegge terecht, is een veel gestelde vraag. Maartje geeft uitleg: "Mijn roots liggen in deze regio, en heb in Etten-Leur wat familie. Zij hebben ons getipt over deze woningen. Vervolgens hebben we bij JAWEL Bouw B.V. geïnformeerd naar de plannen. Terug naar Brabant, dat stond hoog op mijn lijstje".

Geschiedenis

Het stuk grond van het project, dat de toepasselijke naam De Pastorie Zegge draagt, kent een rijke geschiedenis. Ooit het domein van Café De Roode Leeuw, dat in 2005 door een brand werd verwoest. De grond werd eigendom van Thuisvester en Stichting Groenhuysen had er plannen voor de bouw van een verpleegtehuis voor hulpbehoevende bejaarden. De overheid wijzigde echter de criteria voor opname in een woonzorgcentrum, de plannen werden geparkeerd. Vervolgens kwam het perceel, mede door Dorpsraad Zegge, in beeld voor acht seniorenwoningen, maar ook dit plan sneuvelde. In 2016 werden de plannen voor het uiteindelijke project gesmeed, eind 2017 kwamen deze woningen in de verkoop. Wim Evers, van Evers Makelaardij, hierover: "In het begin liep de verkoop wat stroef, maar toen het eenmaal meer bekendheid kreeg, waren de woningen snel verkocht". Het hofje is vooral in trek door het bijzondere woningtype. "Nieuwe levensloopbestendige woningen komen mondjesmaat in de verkoop", vult de makelaar aan.

Eerste steenlegging

Tijdens de officiële en symbolische eerste steenlegging waarbij de toekomstige bewoners, het bouwbedrijf, de makelaar en wethouder Martien de Bruijn (portefeuillehouder Wonen) aanwezig zijn, worden de geestelijke buren vertegenwoordigd door pastor Wim van Reen. Want ook het pastoraal team is content met de komst van de tien woningen. De pastor hierover: "Nieuwe mensen met nieuwe ervaringen zorgen weer voor nieuwe impulsen in het centrum van Zegge". Een mooie samenvatting voor een stuk grond in het hart van Zegge dat al vijftien jaar geduldig wacht op herbestemming.[l]