Voorleeskampioen Finette tussen de andere deelnemers: Sanne, Suze, Joffrey, Lynn-Angelika en Dina.
Voorleeskampioen Finette tussen de andere deelnemers: Sanne, Suze, Joffrey, Lynn-Angelika en Dina. Riet Hereijgers

Finette Buiks Voorleeskampioen Gemeente Rucphen

RUCPHEN - Alle scholen waren present tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2018-2019 voor de gemeente Rucphen op maandag 4 februari in Den Hoge Dries in Schijf.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs, wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en wordt georganiseerd in samenwerking met de lokale openbare bibliotheken. De landelijke voorleeswedstrijd is inmiddels toe aan de 26e editie, meer dan een miljoen kinderen deden in de afgelopen jaren mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd, als luisteraar of als voorlezer. Per school wordt de schoolkampioen gekozen, dit is op school vaak al een spannende strijd want alle leerlingen van groep 7 of 8 mogen meedoen. En als er dan een schoolkampioen gekozen is mag die meedoen aan de lokale, ofwel gemeentelijke finale.

Voorleesronde gemeente Rucphen

In de gemeentelijke voorleesronde van maandag 4 februari deden alle zes de basisscholen van de Gemeente Rucphen mee met hun schoolkampioenen: Sanne Tinge van Mariadonk, Suze Antonissen van De Vindplaats, Joffrey Geurts van Het Palet, Lynn-Angelika Tengg van de St. Martinusschool, Dina Ayaou van Vinkenbos en Finette Buiks van Heilinde. Als supporter was de hele klas uitgenodigd om mee te komen naar Den Hoge Dries.

Muisstil

De voorlezers werden door presentator Len Copal, tevens directeur van het lettercircus YoYo, aangekondigd. Ieder kreeg ruim de gelegenheid om zijn of haar favoriete boek te introduceren en vervolgens ca. 5 minuten voor te lezen. Muisstil was het in de zaal bij de soms spannende, en dan weer humoristische fragmenten die werden voorgelezen. Het publiek kreeg hiervoor terecht een applaus van zichzelf voor het bijzonder goed luisteren.

Finette Buiks voorleeskampioen

De jury bestaande uit: Corrie van Broekhoven (voorleesexpress), Giselle Hopstaken (leesconsulent Bibliotheek VANnU) en Paula Sanderink (vrijwillig medewerker Bibliotheek VANnU) had het bepaald niet gemakkelijk om uit de kanjers van schoolkampioenen de uiteindelijke winnaar te kiezen. Met een nipt verschil wezen zij uiteindelijk Finette Buiks van basisschool Heilinde uit Sint Willebrord aan als winnaar. Zij las een grappig fragment voor uit 'Mees Kees op kamp' geschreven door Mirjam Oldenhave. Tweede is geworden: Lynn-Angelika Tengg van de St. Martinusschool uit Rucphen, met een fragment uit het boek 'Winston, een kat met een missie' van Fr. Scheunemann.

Halve provinciale finale

Finette mag als kersverse voorleeskampioen van de Gemeente Rucphen naar de halve provinciale finale op zaterdagochtend 16 maart in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Bij succes daarna naar de provinciale ronde op 12 april. De landelijke finale vindt plaats op woensdagmiddag 22 mei in Schouwburg Amstelveen. [l]