Cultuurprijs Gilde Sint Jan Baptist niet zichtbaar in preview. Graag handmatig aanpassen: De leden van Gilde Sint Jan Baptist zijn trots op de door wethouder Laura Matthijssen uitgereikte Cultuurprijs. FOTO ELLES JANSEN
Cultuurprijs Gilde Sint Jan Baptist niet zichtbaar in preview. Graag handmatig aanpassen: De leden van Gilde Sint Jan Baptist zijn trots op de door wethouder Laura Matthijssen uitgereikte Cultuurprijs. FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Gilde Sint Jan Baptist wint Cultuurprijs 2018

SPRUNDEL - Wethouder Laura Matthijssen van gemeente Rucphen reikte donderdagavond in café de Drie Zwaantjes de Cultuurprijs uit aan de totaal verraste gildebroeders van kruis- en voetbooggilde Sint Jan Baptist.

DOOR ELLES JANSEN

De echtgenotes hadden het geheim goed bewaard en stapten samen met de wethouder het vaste honk van het gilde binnen. De wethouder had zelf de glazen Award laten ontwerpen met het schild van Gilde Sint Jan Baptist erin gegraveerd. De cultuurprijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt. De gildebroeders waren zeer vereerd met hun prijs. "Het gilde wint dit jaar omdat het in 2018 zijn 400-jarig bestaan vierde en een rijke cultuurgeschiedenis vertegenwoordigt", aldus cultuurwethouder Laura Matthijssen.

Historie
Het schuttersgilde is van oorsprong een broederschap die niet alleen de orde handhaafde maar ook op feesten en optochten en schietwedstrijden acte de présence gaf. Gilde Sint Jan Baptist is vermoedelijk al in 1550 opgericht, maar vanwege het kwijtraken van de zogeheten Caert tijdens de Tachtigjarige Oorlog is er een nieuwe caert aangevraagd in 1618. Meer over de geschiedenis van het gilde is terug te vinden in een door heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat uitgebracht boekwerkje. In de vitrinekast van Gilde Sint Jan Baptist hangen vele zilveren koningsschilden.

Koning
Het gilde kent verschillende rangen. Voorzitter Frie Konings wordt aangesproken met Hoofdman. Secretaris Robert Peeters is de deken-schrijver. "We hebben in de persoon van Jack Herijgens ook een koning", vertelt hij. "Dat word je als je de vogel van de wip schiet." Deze schieting is om de vier jaar. Als de koning driemaal achtereen de koningstitel draagt wordt hij keizer. Verder is er nog een deken-schatbewaarder (penningmeester) en de gewone leden worden deken genoemd. "Als je koning wordt, moet je een zilveren schild laten maken", vervolgt Robert. "Meestal staat er ons wapen op gegraveerd en enkele tekens die verwijzen naar het beroep van de schutter."

Vrouwen
Gilde Sint Jan Baptist telt dertig leden van wie Cor Herijgens met 90 jaar de oudste is. De oudste actieve schutter is Harry (84). Laatstgenoemde houdt tijdens de oefenavonden ook de telling bij. "Het is gezellig om hier wekelijks bij mijn vrienden te zijn", lacht Harry. De jongste schutter is Stef (17). En er zijn twee vrouwelijke schutters. Lianne Herijgens-Peeters (vrouw van koning Jack) is genomineerd om tweede kampioen te worden. "Ik schiet sinds 2018 en blijk talent te hebben", lacht ze. "Onze zoon Arno schiet als sinds zijn twaalfde." Lianne was eerst wat achter de schermen bezig. Zo heeft ze de blauw fluwelen casuivels gemaakt waar de zilveren schilden op vastgespeld zitten.

Competitie
In de winter schieten de schutters in een zaaltje achter in De Drie Zwaantjes. "Hier schieten we met korte bogen, 6 meter. Buiten schieten we 61 meter met lange kruisbogen", legt Robert uit. "We spelen competitie in het Koninklijk Verbond van Sint Jorisgilden 'in het land van Hoogstraten'. De hierbij aangesloten Belgische gilden zijn: Sint Joris Hoogstraten, Sint Joris Loenhout, Sint Joris Meer, Sint Joris Meerle, Sint Joris Minderhout, Sint Joris Wortel. Langs Nederlandse kant zijn dat Sint Joris Castelré, Sint Joris Rijsbergen en Sint Jan Baptist Sprundel. We doen het best goed in de competities, en staan hoog op de ranglijst."[l]