In Heikneuterslaand werd tijdens de laatste carnavalseditie flink uitgepakt met het motto 'Agge mar schwoon ziet!' FOTO STELLA MARIJNISSE
In Heikneuterslaand werd tijdens de laatste carnavalseditie flink uitgepakt met het motto 'Agge mar schwoon ziet!' FOTO STELLA MARIJNISSE Foto: Stella Marijnissen

Carnavalsmotto's prachtig staaltje van creativiteit

RUCPHEN - Het carnavalsfeest is weer in aantocht. Nog heel even en de doorgewinterde carnavalsvierders kunnen weer helemaal losgaan. Dat betekent dagenlang hossen, zingen, drinken en feestvieren. De echte fanaten hanteren daarbij natuurlijk ook de carnavalsmotto's van de plaats(en) waar ze carnaval gaan vieren.

DOOR ADDO SPRANGERS

Die motto's geven elk jaar weer genoeg stof tot nadenken. Werd in Sint Willebrord tijdens de laatste carnavalseditie flink uitgepakt met het motto 'Agge mar schwoon ziet!' , dit jaar staat in Heikneuterslaand het uiterlijk iets minder centraal. Dat neemt niet weg dat allerhande zaken uitvoerig onder de loep zullen worden genomen. Het nieuwe motto 'Bekèk ut van swirskaante' leent zich daar dan ook uitstekend voor. De Heikneuters zullen hun ogen daarbij ongetwijfeld heel goed de kost geven.

Zorgvuldigheid

In het Kraaierijk stond vorig jaar, indachtig aan het toen geldende motto, 'Alles op zun kop'. Dit jaar echter mag er van de Rucphense carnavalsvierders iets meer zorgvuldigheid worden verwacht. Niet voor niets luidt het thema de komende carnavalseditie 'Passe en mete'. Er zal waarschijnlijk dus wel het een en ander langs de lat worden gelegd. Aan de andere kant: met carnaval wordt er niet altijd zo nauw gekeken.

Tot het gaatje

Dat laatste was vorig jaar in Torensjouwerslaand zeer zeker het geval. Daar werd het carnavalsfeest toen gevierd onder het motto 'We maoke d'r en spelleke van'. De insteek dit jaar lijkt serieuzer. Als we het nieuwe motto 'We blève plakkuh' moeten geloven, zijn de leden van CV De Torenjouwers en de andere leutliefhebbers uit Schijf immers vastbesloten om het komende carnavalsfeest tot het gaatje te gaan.

Droomcarnaval

In het Nachtuilenrijk voerden ongeloof en verbazing de boventoon bij de laatste editie van het carnavalsfeest. Menigeen sloeg bijkans steil achterover bij het motto 'Ge wit nie wa ge ziet'. Dit jaar echter mogen de carnavalsliefhebbers zich verheugen op mooie visioenen: het motto 'Tis as un droom' lijkt hiervoor een uitstekende garantie. Carnavalsstichting De Nachtuilen zal er hoe dan ook alles aan doen om Sprundel een droomcarnaval te bezorgen.

Vaste prik

Een dergelijke doelstelling is in het Grasduinersdurp vast prik. Ieder jaar opnieuw stelt de Stichting Kinder Karnaval Zegge alles in het werk om de jonge carnavalsvierders het leutfeest van hun leven te bezorgen. Dat voel je eenvoudigweg aankomen. Vorig jaar 'Op oew klompe'.

Dit jaar echter wordt het motto 'W'emme vaort' gehanteerd. Verdrietige gezichten willen we tijdens carnaval niet zien, dus we gaan er maar vanuit dat hiermee wordt bedoeld dat voor de leutliefhebbers in Zegge het feest niet snel genoeg kan beginnen.[l]

Carnavalsmotto's

Sint Willebrord (Heikneuterslaand)

'Bekèk Ut Van Swirskaante'

Rucphen (Kraaierijk)

'Passe En Mete'

Schijf (Torensjouwerslaand)

'We Blève Plakkuh'

Sprundel (Nachtuilenrijk)

'Tis As Un Droom'

Zegge (Grasduinersdurp)

'W'emme Vaort'