vrijwiligers planten bomen
vrijwiligers planten bomen natuurwerkgroep

Vele handen maken licht werk

RUCPHEN - Vrijwilligers van NatuurWerkgroep gemeente Rucphen zijn druk doende de Ecologische Verbindingszone Posthoorn zuid langs de Keijtenburgstraat te Rucphen in te planten met zo’n 3.000 boomvormers en struiken.

De ecologische verbindingszone (EVZ) verbindt de Rucphense Bossen met de delen van het Natuur Netwerk Brabant (NNB) langs de Heimolendreef in het noorden van Rucphen. Hierdoor kunnen kleine zoogdieren zich makkelijker tussen de twee natuurgebieden verplaatsen. De EVZ heeft een totale oppervlakte van 1,31 ha. In het middendeel komen 50 bomen, 1.800 boomvormers en 1.200 struiken. Het merendeel daarvan zijn drachtbomen en - struiken voor allerlei insecten. Er wordt ook aan de eekhoorn gedacht met kastanjebomen, eiken en hazelaars.

Flower Power randen
Rondom de bomen, boomvormers en struiken komen 5 tot 10 meter brede randen die door de NatuurWerkgroep overeenkomstig het Flower Power principe worden ingericht als bloemrijke kruidenakkers. Enerzijds worden er zeldzame akkerkruiden ingezaaid. Anderzijds trekken de ingezaaide bloemen de nodige insecten aan, zoals bijen en vlinders. Deze insecten vormen weer voedsel voor vogels, waardoor de biodiversiteit rondom de EVZ extra toeneemt. Daarnaast dient het graan ’s winters als voedsel voor overwinterende vogels en kleine zoogdieren.

Meehelpen?
Vrijdagochtend 1 maart om 9.00 uur ben je welkom op de hoek van de Gebrande Hoefstraat en de Keijtenburgstraat. Trek stevige schoenen aan en neem een spade mee. [l]