Eén van de eerdere creaties van bouwclub De Leuttrappers.
Eén van de eerdere creaties van bouwclub De Leuttrappers. Hangzak

De optocht in met Wijkvereniging De Louwen en 'de Leuttrappers'

RUCPHEN - Wijkvereniging De Louwen draagt het Rucphense carnaval een warm hart toe. Al sinds haar oprichting in 1984 organiseert zij een kinderbal, dit jaar voor de eerste keer in de nieuwe Agora. Traditioneel brengt de (Prins) en zijn raad van elf een bezoek aan dit festijn voor onze allerkleinsten.

De optocht is eigenlijk het hoogtepunt van het carnaval. Grote drommen mensen vergapen zich elke editie aan de prachtige wagens en de groepen. Ook hier is onze wijk vertegenwoordigd, en wel door De Leuttrappers uit Dinteloord. Samen met de carnavalswagen van HIK strijden zij jaarlijks om het hoogste ereschavot van de carnavalsoptocht in Rucphen en Roosendaal. Reden om toch maar eens nader kennis te maken met deze vrolijke mannen uit Dinteloord.

Op weg naar de opstelplaatsen van de grote wagens in de Julianastraat op de vroege zondagochtend galmt de muziek van ‘liever te dik in de kist dan een feest gemist’ al uit de luidsprekers. De bouwers van de Leuttrappers zijn juist klaar met het opbouwen van de carnavalswagen en staan met een tevreden blik te genieten van een welverdiend broodje. Enkelen maken nog een laatste inspectierondje langs de immense carnavalswagen en knikken goedkeurend naar de anderen.

In hun midden staat nestor Wil Vriends en vertelt vol enthousiasme over het ontstaan van bouwclub De Leuttrappers. De bouwclub is opgericht in 1990 en telt momenteel 18 leden. Wil benadrukt dat zij het meeste plezier beleven aan het bouwen van de carnavalswagen zelf. Natuurlijk is jaarlijks het doel om tijdens een optocht een leuk prijs te behalen. Concurrentie van andere bouwclub voelt Wil dan ook niet, noemt deze steevast ‘collega’ renten en wijst direct naar de carnavalswagen van HIK. Onze lokale bouwclub heeft vorig jaar de hoofdprijs weggekaapt met een werkelijk prachtige creatie op het motto ‘Alles daanst’. Terecht stonden de mannen van HIK dan ook vol trots rond hun eigen carnavalswagen.

De Leuttrappers kunnen terugvallen op een donateursclub, sponsoring en rijden per jaar gemiddeld 7 optochten in Nederland en België om de kosten te dekken. Zo rijden ze eind maart nog in Rijckevorsel. Als één van de weinige bouwclubs werken zij met polyester en al snel verklapt Wil enkele geheimen van de smit bij het vormen van de poppen. Na de laatste optocht worden delen van de carnavalswagen verkocht. Zo vindt de carnavalswagen van dit jaar zijn uiteindelijke bestemming in het Limburgse IJsselstein.

Later in het gesprek zegt Wil dat zij vrede hebben met de zesde plaats in Roosendaal. Om de onderliggende collegialiteit met HIK nog maar eens te benadrukken vult Wil aan dat zij in Roosendaal even hard juichten als HIK zelf met het behalen hun prijs. Het is ook HIK geweest dat samen met wijkvereniging De Louwen ervoor gezorgd hebben dat de Leuttrappers hier acht jaar geleden voor het eerst startten.

Op het eind wordt Wil gevraagd naar de kansen in Rucphen. Hij antwoordt tevreden te zijn met een plek twee of drie. Hij heeft gehoord dat er in Rucphen 9 grote wagens van start gaan en vindt dat een plaats in de middenmoot haalbaar moet zijn. Wil vindt de optocht van Rucphen verder wel oké en zegt in één adem toe ook in 2020 weer van de partij te zijn. Onze wijkvereniging op haar beurt is ook natuurlijk ook vereerd om wederom deel uit te maken van de grote optocht. [l]