Heemtuin Rucphen heeft primeur met bijzondere viering

RUCPHEN - In Ut Gebouwke van Heemtuin Rucphen vindt op zondag 10 maart vanaf 12.00 uur een bijzondere viering plaats in het kader van het regionale religieproject van de samenwerkende musea in Landstad De Baronie. Voorganger is pastoor Hans van Geel van de R.K. Franciscusparochie in de gemeente Rucphen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het is de allereerste keer dat in de Rucphense Heemtuin een dergelijke dienst van woord en gebed wordt gehouden. Hiernaast is de grote ruimte van Ut Gebouwke voorzien van tal van foto's en voorwerpen die met religie en dan vooral processies te maken hebben. Tijdens de dienst, welke als thema 'Processie, een weg naar groei' heeft gekregen, zal een aantal leden van Zanggroep Rucphen de gezangen verzorgen. Ook verlenen enkele vrijwilligers assistentie tijdens de viering.

Schijfse Roomsche Leven

In het museum voor Levend Erfgoed, bekend als Heemtuin Rucphen, is sinds Tweede Kerstdag een expositie ingericht waarbij onder meer oude foto's te zien zijn van Kindsheidsoptochten in Sprundel te zien zijn uit 1929, 1946 en 1949. In drie vitrines is aan de hand van voorwerpen en boekjes door Heemkundekring Swerter Scive uit Schijf ook een beeld geschetst van 'Het Schijfse Roomsche Leven'. Op zondag 10 maart wordt rond 13.30 uur ook weer de film vertoond van de processie in Sprundel van 30 september 2018, welke plaatsvond ter ere van de inwijding van de herstelde Geheimen van de Rozenkrans in het Sprundelse Fatimapark.

Gratis toegang

De dienst is voor iedereen gratis toegankelijk. Er wordt geen collecte gehouden. , waarbij men de drempel zo laag mogelijk wil houden. Wel kunnen bezoekers een vrijwillige bijdrage deponeren in het kistje bij de entree. De bijdragen komen ten goede aan het behoud van de Rucphense Heemtuin. Groepen wordt verzocht zich van tevoren aan te melden in verband met de beschikbare plaatsruimte.[l]