Afbeelding

Eeuwig Schaak en De Raadsheer in evenwicht

RUCPHEN - Eeuwig Schaak heeft in de Avondcompetitie met 2-2 gelijkgespeeld tegen het C-team van De Raadsheer uit Zundert.

Gerard Snoeijs zette Eeuwig Schaak op voorsprong. Tegen William Gommers won Gerard al in de opening een stuk, liet er een vernietigende koningsaanval op volgen en pakte op zeer overtuigende wijze het volle punt. Daarna ging het mis bij Kees van Hogeloon in zijn partij tegen Adrie van Opdorp. Hij kreeg een aanval met ondekbaar mat over zich heen en daarmee was het uit. Jan Rijkse en Patrick Heijnen boden vervolgens in een stelling met gelijkwaardige kansen beiden remise aan, waardoor de wedstrijd in 2-2 zou eindigen. Maar beide spelers van De Raadsheer sloegen het aanbod af, waarna beide partijen nog tot diep in de avond doorgingen. Patrick verloor ergens een pion, maar won er in het eindspel weer twee terug. Zijn tegenstander Herman Krijnen overleefde ternauwernood de eerste tijdnoodfase, maar ging daarna alsnog door de vlag, in een stelling die op dat moment toch al gewonnen was voor Patrick. Bij Jan Rijkse bleef het remise-achtig, maar zijn tegenstander Jan Vriend bleef doorknokken. Remise betekende immers een nederlaag voor zijn team. Jan Vriend werd beloond voor zijn strijdlust: Jan Rijkse ging de fout in. Hij liet zijn dame insluiten, die vervolgens verloren ging en Jan kon opgeven. Voor beide clubs stond er overigens niets meer op het spel. D4 uit Oosterhout heeft het kampioenschap al binnen. Eeuwig Schaak kan nog hooguit 2e worden, maar dat zal nog niet meevallen Eeuwig Schaak moet dan zelf winnen van BSV B en hopen dat zowel RSG B en De Baronie B in de laatste ronde verliezen.

Oude tijden

De term 'raadsheer' werd in het verleden soms gebruikt voor de loper, maar herinnert ons ook aan zeer oude tijden, toen de dame nog niet was geïntroduceerd in het schaakspel. In het schaakspel van de Middeleeuwen, dat via de Arabieren in Europa bekend was geworden (zoals al onze kennis in die tijd via de Arabieren tot ons kwam, aangezien de Arabieren in die tijd veel verder ontwikkeld waren dan de Europeanen), waren de stukken iets anders dan in onze huidige tijd. De loper bestond nog niet. Op de plaats van de loper stond de olifant ('alfil'), die twee velden diagonaal ging en over ander stukken heen mocht springen. Ook de dame bestond nog niet. Daar stond de raadsheer ('firzan'), die één veld diagonaal mocht bewegen. De tegenstander mat zetten was toen geen eenvoudige opgave, maar je kon in die tijd ook winnen door alle stukken van de tegenstander te veroveren (op de koning na) zonder de koning mat te zetten. Ook het pat zetten van de tegenstander leidde tot winst destijds. Een beroemd schaakprobleem uit de oude Arabische tijd is afgebeeld op het diagram.

Het verhaal gaat dat de witspeler in deze partij zijn vrouw had ingezet en hij dreigde haar nu te verliezen. Zwart kan immers op de volgende zet mat geven. Zijn vrouw fluisterde hem op dat moment in: “Geef je torens en red je dame!” Daarmee gaf ze de sleutel tot de oplossing. 1.Th4-h8+,Kg8xh8 2.Oh3-f5+,Kh8-g8 (O = Olifant) 3.Th1-h8+,Kg8xh8 4.g6-g7+,Kh8-g8 5.Pf4-h6# .

Inloopmiddag

Zondag 24 maart is er vanaf 13.00 uur in 't Trefpunt in Rucphen een inloopmiddag voor iedereen die geïnteresseerd is in het schaakspel. Lid of geen lid van een schaakclub, jong of oud, iedereen is welkom.[l]