Voorstelronde met aan het woord Mikkel Bjerg.
Voorstelronde met aan het woord Mikkel Bjerg. Foto: STELLA MARIJNISSEN

Dorpenomloop geteisterd door extreem weer

RUCPHEN – De immer bij zowel renners als toeschouwers in grote belangstelling staande wielerkoers Dorpenomloop, die in Rucphen start en via het buitengebied naar de finish in wielerdorp bij uitstek Sint Willebrord leidt, kende afgelopen zondag een dramatisch en voortijdig einde. Voor het eerst in 43 jaar werd die net na de eerste ronde afgeblazen, letterlijk!

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De Dorpenomloop Rucphen werd dit jaar geteisterd door extreme weersomstandigheden. Felle buien en extreem harde windstoten van meer dan 110 kilometer per uur zorgden voor gevaarlijke situaties. Voorzitter Corrie Maas is er nog ondersteboven van. "Ik zit al vijfenvijftig jaar in de wielersport en zoiets, met deze weersomstandigheden, heb ik nog nooit meegemaakt. We zijn enorm geschrokken!"

Veelbelovend

's Morgens zag het er allemaal nog veelbelovend uit ondanks de weerswaarschuwing 'code oranje.' De tweeëntwintig ploegen beklommen, na het tekenen van het presentiebord vol vertrouwen het voorstelpodium in de hal van het gemeentehuis. Lars Oreel van team Dauner zei daar nog: "Net als in Denemarken, plat en veel wind, we kennen dat." Ook de winnaar van vorig jaar Mikkel Bjerg had er zin in.

Start

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr gaf het startschot voor de geneutraliseerde start waarna de ongeveer 150 renners na een kleine drie kilometer de pedalen serieus lieten ronddraaien. De koers werd begeleid door twaalf 'motards,' de speciaal voor wielerkoersen opgeleide motorondersteuners. Daarnaast waren 21 vrijwillige motorrijders actief die in vijf groepen samen met verkeersregelaars op bepaalde punten de weg af sloten in deze verder open koers.

Gewonden

"De begeleidende politie van de KLPD stond voortdurend in contact met de meldkamer Driebergen" vertelt Maas. "De code oranje werd na de start al snel opgeschaald naar code rood. Takken van bomen waaiden op de auto's en op de weg en de renners werden gewoon omver geblazen. De meesten vielen in het gras en in de sloot, vrijwel niemand op de weg. Dus dat is nog een geluk. Er zijn een paar gewonden gevallen, maar gelukkig niet ernstig. Eén renner is voor controle naar het ziekenhuis geweest."

Veiligheid

Na de aankomst in Sint Willebrord werden de fietsers onmiddellijk doorgestuurd naar Rucphen en daar tegengehouden. Er zou een half uur gewacht worden om de situatie aan te kijken. "De kopgroep wilde gewoon door. Als er geen uitslag is zijn er ook geen punten te verdienen voor de UCI (Internationale Wielerunie)." Maar de politie, en met hen de organisatie, bleef onverbiddelijk. Veiligheid voor alles! Maas kan concluderen dat het veiligheidsplan goed heeft gewerkt. "We hadden alles onder controle."

Jeugdwedstrijden

Van de zeven onderdelen in de jeugdwedstrijden werden de nummers vijf en zes afgelast. Reclamespandoeken werden door de wind van de hekken gerukt en op enig moment kwam zelfs de op de finish liggende twee meter brede zware rubberen mat met transponders omhoog. Daarop besloot de organisatie om ook die wedstrijden te staken. Een plaatsje op het erepodium verdienden echter wel de diverse winnaars van de andere categorieën met op de eerste plaats: in categorie 1 jongens (7 jaar) Levi van der Kaa en meisjes Sara Pols. Categorie 2 (8 jaar) Gijs van den Biggelaar en Nicole van Sighem. Categorie 3 (9 jaar) Delano Heeren uit Sprundel en Amy Grosz en categorie 4 (10 jaar) Maike Tazelaar en Megan Arens. Op de derde plaats in deze categorie eindigde in haar eigen woonplaats Michelle Maas. Tot slotte glorieerde in de categorie 7 (14 jaar) op de eerste plaats Axel Roks uit Sint Willebrord.[l]