Afbeelding

Schaken op zondagmiddag

RUCPHEN - Eeuwig Schaak komt met iets nieuws, schaken op zondagmiddag. Zondag 24 maart zal er in 't Trefpunt in Rucphen (Raadhuisstraat 80) vanaf 13.00 uur de gelegenheid zijn om een potje te komen schaken of kennis te komen maken met het schaakspel. Daarbij is iedereen welkom: jong of oud, ervaren schaker of juist niet, lid van een club of niet.

Het is de bedoeling om daarna nog enkele malen op zondagmiddag te gaan schaken en bij voldoende belangstelling wordt dat volgend seizoen ook regelmatig gedaan. Zo kunnen mensen die graag een potje zouden willen schaken, maar daar 's avonds niet aan toekomen, toch ook eens de schaakstukken ter hand nemen. Bovendien is het een gelegenheid waarbij mensen die de regels van het schaakspel nog niet of niet volledig kennen deze alsnog te leren of om wat tips te krijgen over het schaakspel van ervaren schakers. Kortom: voor elk wat wils. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij Kees van Hogeloon, tel. 0165-546665.

Vriendschappelijke tweekamp

Eeuwig Schaak heeft vorige week de jaarlijkse vriendschappelijke tweekamp tegen RSG uit Roosendaal gespeeld. RSG won die tweekamp met 14,5-12,5, maar wie er uiteindelijk met de winst vandoor gaat is in die tweekamp eigenlijk van ondergeschikt belang. Een weerzien met bekenden en een handvol prachtige en soms hilarische partijen zorgde ervoor dat iedereen van deze avond heeft genoten. De tweekamp tegen RSG wordt de laatste jaren steevast gespeeld op de eerste donderdag na carnaval. We kunnen daardoor wel stellen dat de lol voor schakers uit Rucphen of Roosendaal na carnaval pas echt begint.

Brabants Kampioen

Wie ook een goede week gehad heeft is de Roosendaalse Marieke van Essen. Zij werd Brabants kampioen bij de meisjes in haar leeftijdscategorie en kwalificeerde zich daarmee voor het Nederlands kampioenschap. Marieke van Essen speelde vorig seizoen met het Avondcompetitieteam van De Pion mee in Rucphen tegen Eeuwig Schaak en een goede bekende van enkele leden van Eeuwig Schaak. Zij zal dus op het NK niet alleen bij haar vereniging De Pion, maar ook bij Eeuwig Schaak veel supporters hebben.

Marieke van Essen zal ook meedoen met het Tweetallentoernooi in Roosendaal op 6 april, waar ze het opneemt tegen o.a. Gerard Snoeijs en Patrick Heijnen.

Winnaar bij de jeugd in leeftijdscategorie B werd Rembrandt Bruil. Dat was geen verrassing, want Rembrandt Bruil was op grond van zijn rating torenhoog favoriet. Rembrandt Bruil, die misschien wel net zoveel schaaktalent heeft als zijn beroemde naamgenoot schildertalent had, speelde eerder al op EK's. Zoals in 2015, waar hij op het EK voor spelers onder 12 jaar de Zweed Gustav Tomgren op de volgende wijze een dame afhandig maakte. (Zie diagram)

31.Td1-d8+,Kf8-e7 32.Td8-e8+

Het arme Zweedse manneke ploeterde nog even door, maar was kansloos tegen de toen al magistrale Rembrandt.[l]