Afbeelding

Hoofdrol leden Eeuwig Schaak in bizarre competitie

RUCPHEN - Eeuwig Schaak doet niet mee met de clubcompetitie voor achttallen op zaterdag, maar er zijn wel maar liefst zes leden van Eeuwig Schaak in die competitie actief, zij het dan voor andere verenigingen.

Van die zes spelen er vijf in klasse 6E van de KNSB, in die klasse is iets bijzonders aan de hand. De verschillen in die klasse zijn zo klein dat met nog één ronde te spelen er maar liefst zes van de acht teams nog kampioen kunnen worden. Het verschil tussen de nummers één en zeven bedraagt slechts twee punten. Het is dat die nummer zeven te weinig bordpunten heeft, anders had die ook nog kans.

De stand voor de laatste ronde in die klasse is om precies te zijn als volgt: 1. De Pion 3 (Roosendaal) 8-27,5; 2. RSG (Roosendaal) 8-26,5; 3. De Raadsheer 2 (Zundert) 7-25,5; 4. CSV 2 (Capelle aan den IJssel) 7-22,5; 5. D4 2 (Oosterhout) 6-26; 6. De Baronie 4 (Breda) 6-24,5; 7. Leiderdorp 3 (Leiderdorp) 6-22,5; 8. Staunton (Etten-Leur) 0-17.

Grootste kanshebbers zijn dus de Roosendaalse teams De Pion 3 en RSG en dat zijn nu net de teams met Eeuwig-Schakers in de gelederen. Bij De Pion 3 spelen Ad Bruijns, Kees van Hogeloon en Jan Rijkse en bij RSG spelen Ted van Eck en Johan Goorden. De Pion 3 moet de laatste ronde op 13 april tegen D4 2 en RSG speelt dan tegen De Baronie 4. Grote kans dat die zaterdag enkele leden van Eeuwig Schaak wat te vieren hebben, maar welke leden is nog even de vraag...

Hoogste klasse clubcompetitie

In de hoogste klasse van de clubcompetitie, zeg maar de eredivisie van de Nederlandse schaaksport, lijkt LSG uit Leiden op de titel af te stevenen. Om kampioen te worden moet het op de juiste momenten even mee zitten en dat geldt zeker voor LSG. LSG won zaterdag nipt met 4,5-5,5 in Bussum tegen BSG, onder andere door de volgende overwinning van Martin Roobol (LSG) met zwart op Ton van der Heijden (BSG).

In de afgebeelde stelling op het diagram staat het witte paard op g3niet echt lekker. Waar moet het beestje heen als zwart h4 speelt? Het enige veld voor het paard is h1 en dat is nou niet bepaald een lekker veld voor een paard. Er volgde een schaakje: 18...,Dc7-b6+. Geen probleem, even met de koning opzij: 19.Kg1-h1?,h5-h4 en oeps... nu kan het paard dus helemaal nergens meer naar toe en gaat het verloren. Ton van der Heijden van BSG gaf hier meteen beschaamd op.

Inloopmiddag

Komende zondag (24 maart) is het vanaf 13.00 uur inloopmiddag bij Eeuwig Schaak in 't Trefpunt in Rucphen. Iedereen is welkom, lid of geen lid, zonder enige verplichting. Een mooie gelegenheid voor iedereen die anders niet aan schaken toekomt, maar het wel graag weer eens wil doen om zich eens uit te leven op de 64 velden![l]