Afbeelding

Jeugd Sint Martinusschool op Brabants schaakkampioenschap

RUCPHEN - Een schaakteam van de Sint Martinusschool heeft zich gekwalificeerd voor het Brabants kampioenschap voor schoolschaakteams en zich daar kranig geweerd.

Het team van Sint Martinus, bestaande uit Vincent Wang, Simon en Raf Suijkerbuijk en Tom en Tjeu Vermunt, had zich vorige week geplaatst voor de Brabantse finale door 2e te worden in het district Roosendaal. Op het Brabants kampioenschap eindigden zij tussen alle toptalenten van Brabant keurig in de middenmoot. Noord-Brabant is traditioneel een provincie die vele schaaktalenten voortbrengt, en tussen de Nederlandse topschakers zitten dan ook heel wat Brabanders. In die kweekvijver van topschaaktalent meedraaien in de middenmoot is daarom een hele prestatie. Foto's en uitslagen van het districtsschoolschaaktoernooi zijn terug te vinden op schoolschaak.bozschaak.nl.

Clubkampioenschap

Vorige week is de strijd om het clubkampioenschap de laatste fase ingegaan. In de eerste ronde van de derde periode misten enkelen de kans om een verrassende uitslag weg te zetten. Dat overkomt de besten wel eens, zelfs de allergrootste schakers gaan wel eens de fout in. Het volgende gebeurde in de match om de wereldtitel tussen Max Euwe en Alexander Aljechin in 1937. (Zie diagram)

Max Euwe (met zwart) speelde hier 1...,Dd5-e5. Een logische zet, zijn dame staat aangevallen en op e5 staat de dame zeer actief. Maar hij overzag een tactisch grapje: 2.Dh8+,Kxh8 3.Pxf7 en wint wint de dame terug en houdt een in principe gewonnen eindspel over. Maar Aljechin zag dit niet en speelde 2.Lc1-b2. Met 2...,Ld7-c6 gaf Euwe Aljechin een tweede kans. Nu zou Dh8+ zelfs nog gunstiger uitpakken! Nog altijd zag ook Aljechin het niet. Hij speelde 3.a2-a3 en na 3...,Le7-d6 leverde Dh8+ geen voordeel meer op. Ook wereldkampioenen missen wel eens wat.[l]