Bevrijdingsoptocht mei 1945. Wagen verbouwd tot boot.  V.l.n.r. Jan de Regt, Sjaak Vergouwen en Kees van Ginneken. De drie kinderen naast de wagen zijn v.l.n.r. Dina Snepvangers, Jo Voeten en daarachter Finny Willems. Op de wagen staat Jules Konings.
Bevrijdingsoptocht mei 1945. Wagen verbouwd tot boot. V.l.n.r. Jan de Regt, Sjaak Vergouwen en Kees van Ginneken. De drie kinderen naast de wagen zijn v.l.n.r. Dina Snepvangers, Jo Voeten en daarachter Finny Willems. Op de wagen staat Jules Konings. heemkundekring Sprundel

Hulp gevraagd bij viering 75 jaar bevrijd

SPRUNDEL - De plaatselijke heemkundekring en de werkgroep Beleef Sprundel van het Dorpswerk willen uitgebreid vieren dat Sprundel 75 jaar geleden bevrijd is. Ze hebben daarvoor een werkgroep opgericht. Iedereen die op een of andere manier mee wil helpen wordt gevraagd om op donderdag 11 april naar een bijeenkomst, om 20.00 uur, in De Trapkes te komen, om plannen te maken en te bespreken.

In het laatste weekend van oktober 1944 is Sprundel bevrijd. Daarom staat er op zaterdag 26 oktober een Heilige Mis in de St. Janskapel gepland, waarbij de dorpsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld stierven herdacht worden.

Film, tentoonstelling en bevrijdingsoptocht

Op zondag 27 oktober wordt er in De Trapkes een film vertoond en zullen verhalen verteld worden over de oorlog in en de bevrijding van Sprundel. Ruime aandacht zal daaraan geschonken worden tijdens de jaarlijkse tentoonstelling van de heemkundekring, in het weekend van 23 en 24 november, met foto’s, attributen en verhalen. Op het Kloosterplein komt dan een militaire veldopstelling met legervoertuigen van destijds.

Er zijn plannen om op zondag 24 november een bevrijdingsoptocht door het dorp te laten trekken, net als 75 jaar geleden met versierde platte boerenkarren, muziekgroepen en feestende Sprundelaren in de klederdracht van toen. Zijn er mensen die filmbeelden, attributen of foto’s uit die tijd hebben dan worden ze gevraagd om die beschikbaar te stellen door ze af te geven bij Wim Vergouwen, Hoogakker 22, of in De Trapkes.

Bijeenkomst

De werkgroep hoopt op 11 april veel mensen, onder meer ook vertegenwoordigers van de school, verenigingen en clubs, in De Trapkes te kunnen begroeten. "Hoe meer medewerking, hoe mooier het ‘bevrijdingsfeest’ kan worden", zegt Jac van Trijp, een van de organisatoren.[l]