Dagbedevaart naar Hakendover

RUCPHEN - Op tweede Paasdag gaan we voor de 129e keer op bedevaart naar Hakendover. Dit plaatsje in België is alom bekend om de jaarlijkse bedevaart.

Ieder jaar op tweede paasdag is er een bedevaart naar dit klein plaatsje onder Tienen. Het is een Bedevaartsplaats van de Goddelijke Zaligmaker. De bedevaartkerk werd gebouwd met 12 werkmannen maar er waren er altijd 13 aanwezig. De 13e werkman was de Goddelijke Zaligmaker. Vertrek ’s morgens vroeg en u bent ’s avonds weer thuis.

Boerderijen anno 1950 staan midden in dit dorpje naast hele mooie huizen en bungalows. Na de Hoogmis van 10.00 uur volgt de processie door het dorpje, de akkers omhoog naar de berg waar het rustaltaar staat. In de processie wordt het beeld van de Christus Zaligmaker gedragen dat dateert uit de periode 1330-1340. Vroeger was het een boerenprocessie om te bidden voor het vee en de gewassen op het land. Nu is het een paardenprocessie naar de Tiense berg en boven op de berg aangekomen bij het rustaltaar, heft de priester het Allerheiligste als teken dat de paarden in volle galop 13 maal langs het rustaltaar kunnen galopperen. Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen langs de weg staan om de processie te zien. Na afloop volgt de zegen en gaat iedereen in processie weer terug naar de kerk. Geweldig- heel indrukwekkend- moet u eens meemaken!

Na de pauze is er ’s middags in de kerk speciaal een lof voor de mensen van Bisdom Breda. Dan worden overleden leden herdacht- voorwerpen gewijd en medailles uitgereikt aan mensen die vele malen daar komen. Hierna volgt de reis terug via Scherpenheuvel (lof met gezang). Een zeer zinvolle en interessante gebeurtenis.

Als u mee wilt gaan dan kunt u inlichtingen verkrijgen bij pastoor Hans v. Geel, tel. 076-5972292 of bij de broedermeester bij u in de woonplaats. [l]