Zeven studenten van het Munnikenheidcollege zorgden mede voor mooie Paasviering en jaarvergadering van KBO Sprundel. FOTO CEES VAN OORSCHOT
Zeven studenten van het Munnikenheidcollege zorgden mede voor mooie Paasviering en jaarvergadering van KBO Sprundel. FOTO CEES VAN OORSCHOT Cees van Oorschot

Belangenbehartiging senioren wordt steeds belangrijker

SPRUNDEL - "Belangenbehartiging van 55-plussers, op het terrein van Wonen, Welzijn en Zorg, vraagt steeds meer’’, zei Cees van Oorschot op de jaarvergadering annex Paasviering van KBO Sprundel. Officieel trad hij vorig jaar af als voorzitter, maar omdat er geen opvolger gevonden is leidde hij op 17 april de vergadering.

Van Oorschot, zelf officieel Vrijwillig Ouderen Adviseur (VOA) en cliëntondersteuner, ervaart het dagelijks. Veel senioren weten de weg niet te vinden in het ‘oerwoud van regels en instellingen’. Aangaande Wmo-voorzieningen, vooral voor huishoudelijke hulp, is vaak iemand nodig die de weg wijst en of ondersteuning verleent. Zo nodig wordt bij problemen een jurist van KBO Brabant ingeschakeld.
KBO-kring Rucphen heeft in de vijf dorpen een enquête Wonen gehouden. Wethouder Martien de Bruijn verzekerde dat de uitkomst daarvan betrokken wordt bij het opstellen van de Woonvisie 2019-2030 in zijn gemeente.
De KBO ter plaatse heeft ook vrijwilligers die desgewenst senioren helpen met het invullen van belastingpapieren of andere formulieren. Tot voor kort organiseerde KBO Brabant, gefinancierd door de Provincie, cursussen voor VOA’s en cliëntondersteuners. De Provincie vindt dat deze financiële ondersteuning voortaan bij de gemeenten thuishoort.
Een werkgroep van de KBO-kring zoekt samen met het Dorpswerk, de Provincie en de Gemeente naar mogelijkheden voor aanvullend openbaar vervoer. Aanvullende openbaar vervoer is wenselijk als op 14 december 2019 buslijn 312 wordt gestrekt en St. Willebrord en Sprundel samen nog maar één bushalte hebben.

Eenzaamheid
Tijdens de bijeenkomst werd bevestigd dat, vooral onder de ouderen, eenzaamheid toeneemt. Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen, maar vaak worden daarmee de sociale contacten minder. Veel zaken om hen heen hebben impact en weet men vaak niet te duiden.
De KBO werkte mee aan een plan voor eenzaamheidsbestrijding in Sprundel. Helaas kan dat plan (nog?) niet van de grond komen omdat de nodige financiën ontbreken.
Vorige week woensdag om 11.00 uur hadden 150 van de 427 plaatselijke KBO-leden zich in het dorpshuis verzameld. Gestart werd met een gebedsdienst in de Paassfeer, onder leiding van pastor Wim van Reen. Na een lunch startte de vergadering.

Financieel
Kees van den Broek en Martha Roks kregen lof voor hun mooi en helder samengesteld jaarverslag. Dat geeft aan dat de activiteiten van de vereniging zeer omvangrijk en uiteenlopend zijn.
Het financieel verslag, gepresenteerd door Wilna Bolluijt en gecontroleerd John Zuidhof en Ad Verbouwen, toonde dat de vereniging financieel gezond is. Zodoende kan de contributie hetzelfde blijven. Tijdens het komende jaar neemt Piet Halters in de kascontrolecommissie de plaats in van John Zuidhof.

Bestuursverkiezing
Bij de bestuursverkiezing waren Martha Roks, Wilna Bolluijt en Cor Rens aftredend. De twee laatstgenoemden werden met applaus herkozen. Martha Roks - 15 jaar bestuurslid, waarvan 9 jaar secretaris - was niet herkiesbaar. Eerder kreeg zij al een zilveren speld met goud van KBO Brabant en een koninklijke onderscheiding. Nu werd zij verrast met een mooie karaf waarop het logo van KBO.
De voorzitter benadrukte de grote behoefte aan jongere ouderen in het bestuur om het voortbestaan van KBO Sprundel te garanderen en de vereniging bij de tijd te houden. Bij de rondvraag werd gevraagd om er bij Cees van Oorschot melding van te maken als leden in het ziekenhuis gelegen hebben. Zij worden dan bezocht met een attentie. En op een verzoek, omdat door vele veranderingen onduidelijkheid bestaat over huidige verkeersregels, wordt in het najaar een themamiddag Verkeer georganiseerd. [l]